Mąka już zaczyna drożeć
Mąka w najbliższym roku podrożeje nawet o 25-30 proc. w stosunku do cen z poprzedniego sezonu 2009/2010, ocenia na łamach "Parkietu" Jerzy Kuchciak, prezes Dolnośląskich Młynów.
31.07.2010 | aktual.: 31.07.2010 17:02
Wyjaśnia, że to rezultat gorszych zbiorów zbóż nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie. Równocześnie następuje wzrost pogłowia zwierząt - głównych konsumentów ziarna. Dlatego również zdaniem innych ekspertów wzrost cen mąki jest nieunikniony.
W produkcji pieczywa koszty zakupu mąki nie są wysokie, więc chleb czy bułki nie zdrożeją w takim stopniu jak produkt, z którego są wypiekane. Znaczniejszego wzrostu cen można natomiast oczekiwać w stosunku do makaronów. W przypadku tego artykułu mąka stanowi bowiem nawet 50-70 proc. kosztów produkcji.