Niska jakość przetworów rybnych w Polsce

Wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS z wyjątkiem inspektoratów w Opolu i
Wrocławiu przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych.

Niska jakość przetworów rybnych w Polsce
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

12.05.2010 11:21

W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 28% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z deklaracjami producentów, a ponad 50% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw, prezerw i marynat rybnych, przeprowadzonej w II kwartale 2009 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w ok. 20% skontrolowanych partii.

Natomiast w I i III kwartale 2009 r., podczas kontroli jakości handlowej ryb mrożonych, odsetek partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie analiz fizykochemicznych wyniósł ok. 13%.

Produkty rybne, np. marynaty czy konserwy, poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu, np. ryb mrożonych, solonych lub wędzonych.

Procentowy udział partii przetworów rybnych nieprawidłowo oznakowanych w I oraz II kwartale 2009 r. wynosił ok. 35%. W III kwartale 2009 r. odsetek nieprawidłowo oznakowanych przetworów rybnych był na poziomie ok. 15%.

JS
Handel-Net

przetworyrybajakość
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)