Pomyłka sklepu. Mogła zagrozić zdrowiu klienta

Gluten i glutaminian sodu to dwie zupełnie odmienne substancje. Niestety, są sklepy, które nie widzą między nimi różnicy. A szkoda. Pomylenie produktów może zagrozić zdrowiu klienta.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

Zgłosiła się do nas pani Agata, zwracając uwagę na mylne oznakowanie produktów w popularnej sieci hipermarketów E.Leclerc: "Nie mogę jeść produktów z glutenem, a problem w tym, że teraz gluten jest prawie wszędzie. Ucieszyłam się więc, gdy zobaczyłam na półce wędzoną szynkę z indyka oznaczoną jako produkt bezglutenowy".

Niestety, radość klientki była przedwczesna: "Okazało się jednak, że ta szynka zawiera gluten. W jej składzie nie było glutaminianu sodu, a to przecież całkiem co innego! Dobrze, że mam nawyk zawsze sprawdzać skład. Szkoda, że pracownicy sklepu są tak mało uważni, bo brak tolerancji glutenu to nie żarty".

No właśnie, niektóre osoby nie jedzą produktów z glutenem w ramach samodzielnie wybranej diety. Jednak dla setek tysięcy Polaków chorych na celiakię w takiej pomyłce nie ma nic śmiesznego. Celiakia, czyli właśnie nietolerowanie przez organizm glutenu, to schorzenie o poważnych konsekwencjach.

Jak możemy przeczytać na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią: "Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej".

Objawy celiakii są bardzo nieprzyjemne - utrata masy ciała, biegunka, bóle brzucha, bóle głowy itp. Mogą prowadzić do wycieńczenia, a nawet śmierci.

A czym właściwie jest gluten? To mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Tymczasem glutaminian sodu, z którym w sklepie pomylono gluten, to po prostu powszechnie stosowany środek chemiczny, wynaleziony przez Japończyków już ponad 100 lat temu. Zjadanie w nadmiarze glutaminianu nie jest zbyt zdrowe, ale nie prowadzi do żadnych krytycznych efektów.

Paweł Rybicki

Wybrane dla Ciebie

Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich