Prokuratura: Krowy były zarażone!

Zatrważające wyniki sekcji zwłok bydła odkrytego w ciężarówce jadącej do ubojni w Rosławowicach (woj. łódzkie). Zwierzęta były chore na krwotoczne zapalenie jelit, zapalenie płuc i zwyrodnienie wątroby! Śledczy nie wykluczają, że zwierzęta miały zostać przerobione na mięso, które trafiłoby później na sklepowe półki.

Obraz
Źródło zdjęć: © fakt.pl

Zaczęło się od kontroli ciężarówki, która jechała do ubojni. Okazało się, że z 24 zwierząt, które miały trafić do rzeźni, aż 9 padło w transporcie. Dwie kolejne krowy miały połamane kończyny. Zlecono sekcję zwłok bydła, a powiatowy lekarz weterynarii w Rawie Mazowieckiej wydał decyzję, by cały transport po uboju skierować do utylizacji.

– Uznaliśmy, że mogą stwarzać zagrożenie. Z tego powodu nie nadają się do zużycia dla celów spożywczych – usłyszeliśmy w Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Rawie Mazowieckiej.

Okazało się, że podejrzenia weterynarzy są słuszne. Mięso zwierząt przywiezionych do ubojni nie powinno w ogóle trafić do uboju, a co dopiero na rynek. – Wyniki sekcji są złe. Zwierzęta były chore. Miały zapalenie płuc, część z nich zwyrodnienie wątroby, a w jednym przypadku stwierdzono krwotoczne zapalenie jelit – wylicza Krzysztof Kopania, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi.

Prokuratura równolegle bada sprawę tajemniczej ciężarówki-chłodni – zaparkowanej poza ubojnią, ale na terenie należącym również do Piotra M., właściciela tej ubojni, do której jechał transport padniętych i chorych krów. Znajdowało się w niej już przerobione mięso w postaci podrobów i półtusz! Śledczy sprawdzają, czy nie były wycięte z padliny!

– Już sam fakt przechowywania mięsa poza zakładem musi budzić podejrzenia – mówi doktor Roman Owecki, wojewódzki lekarz weterynarii w Łodzi. Prokuratura zleci badanie mięsa z ciężarówki. Mięso wyglądało tak, jakby było przygotowane do sprzedaży.

Nie było jednak przy skrzyniach żadnych wymaganych dokumentów weterynaryjnych. Brakowało też oznaczeń nakładanych przez lekarza weterynarii podczas badania mięsa w ubojni.

– Zlecimy badania, które wykażą, czy mięso nie pochodzi od martwych zwierząt – mówi Krzysztof Kopania.

Wybrane dla Ciebie

Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy