Trwa ładowanie...

Pstrągi płyną pod prąd

Jak w naturze, tak i w życiu - smaczne ryby nie poddają się rynkowym trendom. I wbrew globalnemu spadkowi konsumpcji ryb w Polsce, spożycie pstrągów rośnie - pisze "Puls Biznesu".

Pstrągi płyną pod prądŹródło: AFP
dklt6do
dklt6do

Od 2009 r. podskoczyło ono bowiem o ponad 50 proc. - z 0,3 do 0,53 kg na osobę - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

To wynik godny podziwu, szczególnie że krajowa konsumpcja ryb spadła w tym czasie z 13,07 do 12,56 kg, a pstrąg nie należy do tanich ryb - zauważa "PB", zastanawiając się jaki jest klucz do sukcesu.

To przede wszystkim efekt szerokiej dostępności tej ryby, zwłaszcza w wersji świeżej - ocenia Krzysztof Hryszko z IERiGŻ.

A to, że handel zaczął szerzej serwować pstrągi to efekt rewolucji na rynku opakowań.

dklt6do

Teraz widać dokładnie, kto, gdzie i kiedy rybę wyprodukował, a także jaka jest data ważności; dało to klientom poczucie bezpieczeństwa - mówi Jacek Juchniewicz, prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, a do takich należą pstrągi.

Pomogła też promocja - wskazuje "PB", zauważając, że pstrąg jako jedna z niewielu ryb doczekał się corocznych ogólnopolskich kampanii reklamowych, a ta realizowana za środki unijne przez SPRŁ będzie trwała jeszcze 2 lata.

dklt6do
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dklt6do