Salmonella w jajkach z Tesco. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla jednej z partii jajek z Tesco. Na powierzchni skorupek wykryto bowiem pałeczki salmonelli. Lepiej sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu.

Salmonella w jajkach z Tesco. GIS wydał ostrzeżenie
Źródło zdjęć: © GIS
Jakub Ceglarz

02.08.2019 | aktual.: 02.08.2019 19:57

"Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - alarmuje GIS.

Inspektorat zwraca również uwagę, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Co prawda Tesco już zutylizowało problematyczne opakowania oraz wycofało je z obrotu. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że niektórzy klienci kupili jajka przed wycofaniem.

Chodzi o jajka, które mają termin przydatności do spożycia 3 sierpnia 2019. Chodzi o produkt: 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże.

Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

"O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - poinformował Główny Inspektor Sanitarny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Finanse
jajkagisgłówny inspektorat sanitarny
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także