Salmonella w kefirze. GIS ostrzega przed tym produktem
W jednej z partii kefiru z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy wykryto Salmonellę - poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Produktu nie powinno się jeść, bo grozi to zatruciem pokarmowym.
Jak podał GIS, bakterie Salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek 200-gramowego kefiru z OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1. Jego termin przydatności do spożycia to 25.03.2023.
GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu tej informacji zaczął wycofywać tę partię produktu z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Większość osób, które zamawiają jedzenie nie interesuje się skąd ono przyjeżdża. Tego nie biorą pod uwagę
Można się zatruć
Inspektorat ostrzegł, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodał GIS.
Człowiek może zakazić się poprzez: zjedzenie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella albo produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięsa, jaj, mleka), a także używanie skażonego sprzętu kuchennego i maszyn do produkcji żywności.
Pierwsze objawy salmonellozy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród objawów są: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
Czasami może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozę można skutecznie leczyć.
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj