Spożywcze barwniki na cenzurowanym

Sześć barwników spożywczych stosowanych przy produkcji żywności zostanie dobrowolnie wycofanych przez kilka firm na rynku brytyjskim.

06.02.2009 | aktual.: 09.02.2009 15:34

Food Standards Agency, brytyjska agencja rządowa dbająca o jakość zdrowotną produktów spożywczych, opublikowała listę firm z branży dóbr szybko zbywalnych i usług, które dobrowolnie wycofały się ze stosowania w produktach sześciu barwników uznanych za czynnik sprzyjający powstawaniu nadpobudliwości (hyperactivity) u dzieci. Chodzi o substancje oznaczone następującymi tzw. numerami E: 110 (sunset yellow FCF), 104 (quinoline yellow), 122 (carmoisine), 129 (allura red), 102 (tartrazine) i 124 (ponceau 4R). Wymienione barwniki spożywcze stanęły na cenzurowanym w konsekwencji badania przeprowadzonego przez brytyjski Southampton University na zlecenie Food Standards Agency. Z informacji FSA wynika, że feralne barwniki są wykorzystywane powszechnie m.in. w produkcji napojów.

Firmy które same postanowiły zrezygnować ze stosowania tych substancji w wielkiej Brytanii to m. in. Heinz, McDonald's, Tesco i Marks & Spencer. Sieci handlowe nie wyjaśniają na czym będzie w ich przypadku polegało wycofanie barwników, czy chodzi tylko o wytwarzaną przez nie żywność (np. pieczywo z piekarni przy supermarketach), zamawiane na specjalne zlecenia wyroby pod markami własnymi czy o wszystkie produkty dostępne w sprzedaży. Nie wiadomo też czy samoograniczenie dotyczy tylko rynku brytyjskiego, czy także innych krajów Unii Europejskiej.

Autor: IP
piątek, 6 lutego 2009

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)