Szefie, daj pić pracownikowi!
Pracodawcy w czasie upałów muszą zapewnić swoim pracownikom nieodpłatne napoje. Ich ilość nie może być ograniczona
09.07.2010 | aktual.: 09.07.2010 14:45
Pracodawcy w czasie upałów muszą zapewnić swoim pracownikom nieodpłatne napoje. Ich ilość nie może być ograniczona - musi zaspokajać potrzeby wszystkich pracowników.
Taki obowiązek pracodawców wynika z rozporządzenia Rady Ministrów. Szefowie firm muszą wywiązywać się z niego wówczas, gdy temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25 stopni Celsjusza, a na stanowisku pracy w pomieszczeniu - 28 stopni Celsjusza.
Z kolei w przypadku pracowników, którzy w wysokiej temperaturze wykonują prace na otwartej przestrzeni, a którzy są pozbawieni dostępu do bieżącej wody, pracodawca musi - do celów higienicznych - zapewnić co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika.
Nieprzestrzeganie tych obowiązków jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika.
To nie koniec obowiązków, jakie mają szefowie w czasie upałów. Pracodawcy muszą pamiętać o częstym sprawdzaniu stanu technicznego, utrzymywaniu w czystości urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych oraz zabezpieczeniu okien i świetlików przed nadmiernym nasłonecznieniem (poprzez np. rolety, żaluzje).
Zobacz galerię zdjęć
| src="http://i.wp.pl/a/f/jpeg/22565/pracownicy.jpeg"/> | <<< Kliknij w obrazek |
| --- | --- |
Szefowie mają też obowiązek zwrócić szczególną uwagę na warunki pracy osób wykonujących prace niebezpieczne i wymagające wysokiej sprawności psychofizycznej. Muszą także pamiętać o prawach pracownic w ciąży i karmiących piersią.
Przedsiębiorcy mogą też wprowadzać dodatkowe przerwy regeneracyjne. W takich sytuacjach pracownik zachowuje prawo do pełnego wynagrodzenia. Szef nie może potrącać z wypłaty za czas przerwy. Podczas dużych upałów pracodawcy mogą skracać czas pracy. Pracownicy nie mają zaś obowiązku odpracowywać skróconego dnia pracy czy przerw.
(dix)
Zobacz galerię zdjęć
| src="http://i.wp.pl/a/f/jpeg/22565/pracownicy.jpeg"/> | <<< Kliknij w obrazek |
| --- | --- |