Tak oszukują nas na schabowym

Idziesz do baru czy restauracji z nadzieją, że zjesz chrupiącego schabowego usmażonego z mięsa wieprzowego na tradycyjnej patelni. Tymczasem dostajesz ociekającego tłuszczem kotleta z grubą panierką, która w dodatku odpada i się kruszy. A smak jakiś taki dziwny... Uwaga. To nie schabowy, tylko jego marna podróbka!

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | bogdan hrywniak

Na samą myśl o wysmażonym schabowym niejednemu ślinka cieknie. To bardzo popularne danie w polskich barach i restauracjach. Nic więc dziwnego, że znaleźli się nieuczciwi restauratorzy, którzy postanowili na tym fakcie zarobić. Jak to? Chodzi o to, że pieczony schab ma bardzo podobny kolor jak mięso z piersi drobiu. Dlatego do przygotowania „schabowych” nieuczciwi kucharze stosują zamiast mięsa wieprzowego, mięso z kurczaka, które jest sporo tańsze. - W ten sposób tylko na jednym kilogramie mięsa zarabiają ponad 6 złotych - tłumaczy nam była pracownica baru w Iławie na Mazurach.

Ale to nie jedyne kanciarstwo. Taki drobiowy kotlet mocno rozbity i parę razy obtoczony w panierce zrobionej z mąki, bułki oraz białka, podczas smażenia chłonie bardzo dużo tłuszczu. A to oznacza, że jego waga łatwo i szybko rośnie, więc płacimy więcej. – Szef przy przygotowaniu schabowego, zawsze kazał kroić cienko mięso kurczaka, a później kilka razy obtaczać je panierką, żeby kotlet wyglądał na duży i gruby - opowiada dalej była pracownica baru. – Później smażyliśmy to wszystko w tłuszczu palmowym we frytkownicy. Z 70 gramów mięsa, wychodziło ponad 130 gramów kotleta - zdradza kucharka.

Jeśli więc zobaczymy na talerzu ociekający tłuszczem kotlet, od którego odchodzi panierka i się łamie, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z drobiem, a nie z wieprzowiną. Jak tłumaczy nasza rozmówczyni, mięso ze schabu nie kruszy się tak łatwo jak drób, a jeżeli panierka na nim jest wykonana z bułki tartej i jajka, nie ma prawa odchodzić.

Jak rozpoznać podróbkę schabowego

- Wylewający się z talerza tłuszcz - Świadczy o tym, że kotlet smażony był w głębokim tłuszczu we frytkownicy zamiast na tradycyjnej patelni.

- Rozwarstwiająca się i odchodząca panierka To oznacza, że schabowy jest z mięsa drobiowego. Dlaczego? Panierka od mięsa wieprzowego, jeżeli jest wykonana z bułki tartej i jajka, nie ma prawa odchodzić.

- Cienkie pofałdowane bardzo białe mięso To dowód na to, że zamiast wieprzowiny dostaliśmy kruchy drób. Schab wieprzowy to zbite mięso z twardymi włóknami. Dobry schabowy powinien mieć grubości około jednego centymetra mięsa, a panierka kilka minimetrów. Mięso schabowe nie ma też prawa się rozpadać.

Jan Nosewicz (63 l.) z Ostródy dodaje:

– Raz w tygodniu idę do dobrej restauracji i zamawiam schabowego z ziemniakami i surówką. To polskie tradycyjne danie i nie sposób sobie go odmówić. Zawsze rozpoznam drobiową podróbkę. Taki kotlet z drobiu jest cieńszy, rozpada się, ma dużo panierki i jest mniej smaczny.

Wybrane dla Ciebie
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Kiedy przejść na emeryturę? Różnica nawet o 2 tys. zł
Kiedy przejść na emeryturę? Różnica nawet o 2 tys. zł
Udaje hydraulika i "kontroluje" mieszkańców. Urząd ostrzega
Udaje hydraulika i "kontroluje" mieszkańców. Urząd ostrzega
Brała 100 zł za "lewe" L4. Zarobiła tak niemałe pieniądze
Brała 100 zł za "lewe" L4. Zarobiła tak niemałe pieniądze
Ten sprzęt rujnuje rachunki. Zużywa trzy razy więcej prądu niż lodówka
Ten sprzęt rujnuje rachunki. Zużywa trzy razy więcej prądu niż lodówka
Nieopłacalny jak SUV? Oto ile w 3 lata traci na wartości rekordzista
Nieopłacalny jak SUV? Oto ile w 3 lata traci na wartości rekordzista
Podwyżki w Lidlu. Oto ile zarobią kasjerzy w 2026 r.
Podwyżki w Lidlu. Oto ile zarobią kasjerzy w 2026 r.
Niepokojące dane ZUS. Rośnie liczba zwolnień z kodem "C"
Niepokojące dane ZUS. Rośnie liczba zwolnień z kodem "C"
Zablokował dewelopera w Zakopanem. To ma być potężna inwestycja
Zablokował dewelopera w Zakopanem. To ma być potężna inwestycja
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟