W innych krajach zakazano jej sprzedaży. W Polsce się nią zajadamy

Spożywanie ryb maślanych budzi kontrowersje
Spożywanie ryb maślanych budzi kontrowersje
Źródło zdjęć: © East News | Teubner f?r GuU, Christian
oprac. KARN

03.08.2024 13:31, aktual.: 05.09.2024 14:51

Ryby maślane to jedne z bardziej dyskusyjnych produktów spożywczych dostępnych na rynku. Specjaliści z dziedziny medycyny i dietetyki zwracają uwagę na konieczność starannego rozważenia zamówienia tego typu ryby w restauracji. W niektórych krajach zakazano nawet jej sprzedaży.

Pewne gatunki ryb mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Wśród nich są ryby maślane, które, mimo swojej popularności w restauracjach, wiążą się z pewnymi ryzykami zdrowotnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szkodliwe skutki jedzenia ryb maślanych

Ryby maślane są niewątpliwie smaczne, problemy zaczynają się jednak po konsumpcji. Sam smak może bowiem kosztować nas znacznie więcej niż cena uiszczana w restauracji. Problemy zdrowotne wynikają z obecności wosku w ich mięsie, z którym nasz układ pokarmowy nie radzi sobie łatwo. Tym pojęciem można objąć zarówno gatunki eskolar, jak i kostropak, które są popularne na polskim rynku.

Woski zawarte w rybach maślanych są głównym powodem problemów zdrowotnych. Około co piąty konsument ryb maślanych może doświadczyć objawów zatrucia pokarmowego. Rozstrój żołądka i nagła biegunka to jedne z pierwszych objawów, które mogą pojawić się już trzy godziny po spożyciu. Sytuację mogą dodatkowo komplikować zawroty głowy, wysypki oraz problemy z oddychaniem.

Jak unikać zatrucia rybą maślaną?

Najprostszym sposobem na uniknięcie zatrucia rybą maślaną jest zrezygnowanie z ich spożywania. Szczególnie niebezpieczne są surowe ryby maślane, które można znaleźć w niektórych lokalach sushi. Kilka krajów, takich jak Włochy i Japonia, zareagowało na zagrożenia poprzez wprowadzenie zakazu sprzedaży tych ryb.

Źródło artykułu:WP Finanse
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (110)
Zobacz także