Zakończyły się kontrole bacówek na Podhalu

Sześć z siedmiu wyrywkowo skontrolowanych bacówek posiada unijne certyfikaty pozwalające na wytwarzanie oscypków - poinformował PAP starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski. Na Podhalu zakończyły się kontrole bacówek.

Obraz
AFP/JANEK SKARZYNSKI

Co roku pod koniec czerwca wyrywkowo wybrane bacówki odwiedzają kontrolerzy z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, sanepidu, lekarze weterynarii, samorządowcy i przedstawiciele Tatrzańskiego Parku Narodowego (TPN). W tym roku skontrolowano bacówki na terenie TPN.

Tradycyjny oscypek jest produktem chronionym w całej Unii Europejskiej. Jego producenci, chcąc sprzedawać te sery, muszą uzyskać certyfikat potwierdzający zgodność sposobu ich wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Obecnie taki certyfikat posiada 39 baców na około 100 wytwarzających oscypki, a kolejni o nie zabiegają. W czerwcu 2010 roku certyfikat miało zaledwie pięciu baców.

Starosta tatrzański w rozmowie z PAP zaznaczył, że coraz więcej baców chce mieć unijny certyfikat. - Bacowie wiedzą, że oscypek jest sztandarowym produktem spożywczym Podhala i warto posiadać certyfikat unijny. Żeby rozwijał się nasz produkt regionalny, to musi rozwijać się pasterstwo - dodał.

Zdaniem Gąsienicy - Makowskiego, skontrolowane bacówki prezentują wysoki poziom sanitarny, a produkowane w nich oscypki są najwyższej jakości.

Jeden z baców, który podczas kontroli nie posiadał certyfikatu, tłumaczył, że wytwarza on tylko bundz (biały ser owczy) i żętycę (serwatkę z mleka owczego), a na te produkty nie jest wymagany unijny certyfikat.

Oscypek powstaje wyłącznie na obszarze wybranych gmin i powiatów województwa małopolskiego i śląskiego. Szacuje się, że bacówki na tym obszarze prowadzi około stu baców.

Brak odpowiednich dokumentów potwierdzających autentyczność oscypków oznacza kary finansowe dla producentów, handlarzy lub restauratorów.

Oscypek jest produktem regionalnym zarejestrowanym w Komisji Europejskiej od początku 2008 roku. Jest to twardy ser o wrzecionowatym kształcie, wyrabiany z mleka owczego z domieszką mleka, pochodzącego od krowy rasy czerwonej. Oscypek wytwarzany jest w okresie wypasu owiec, od maja do września, według tradycyjnej, niezmiennej od kilku wieków receptury.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Byłą siedzibę Amber Gold czeka rozbiórka. Oto co powstanie w zamian
Byłą siedzibę Amber Gold czeka rozbiórka. Oto co powstanie w zamian
"Dantejskie sceny na szpitalnych oddziałach". Minister apeluje
"Dantejskie sceny na szpitalnych oddziałach". Minister apeluje
Gigantyczna kara dla Biedronki. Ostra odpowiedź dyskontu
Gigantyczna kara dla Biedronki. Ostra odpowiedź dyskontu
Podwyżki i dłuższe urlopy. Oto co czeka pracowników po 1 stycznia
Podwyżki i dłuższe urlopy. Oto co czeka pracowników po 1 stycznia
Duża zmiana w Kodeksie pracy. Wkurza pracodawców, cieszy pracowników
Duża zmiana w Kodeksie pracy. Wkurza pracodawców, cieszy pracowników
105 mln zł kary dla właściciela Biedronki. Poszło o promocje
105 mln zł kary dla właściciela Biedronki. Poszło o promocje
Sprzedaż spadła nawet o 75 proc. Deweloperzy robią duże promocje
Sprzedaż spadła nawet o 75 proc. Deweloperzy robią duże promocje
Polki skarżą się na niemiecki sklep. UOKiK bada sprawę
Polki skarżą się na niemiecki sklep. UOKiK bada sprawę
Chcą zmian w waloryzacji. Emerytury skoczą w górę
Chcą zmian w waloryzacji. Emerytury skoczą w górę
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀