Brytyjczycy oburzeni. Ulubioną czekoladę Wyspiarzy produkują we Wrocławiu
Czekoladowy horror - tak zatytułowany został artykuł w portalu dailymail.co.uk, dotyczący miejsca produkcji czekolady Dairy Milk - flagowego wyrobu Cadbury. Choć przez dziesięciolecia przysmak ten powstawał niezmiennie w fabryce pod Birmingham, to najnowsze partie wyprodukowano we Wrocławiu.
16.01.2017 | aktual.: 16.01.2017 14:54
Miejsce produkcji można rozszyfrować po kodzie nabitym na opakowaniu. Miłośnicy Dairy Milk bez problemu wyczytali, że obecne partie czekolady powstają w fabryce Cadbury w podwrocławskich Bielanach.
To się entuzjastom czekolady i ekonomicznym patriotom nie spodobało. Dairy Milk od zawsze produkowana była przez zakłady w Bournville pod Birmingham i tak miało zostać. Kiedy w 2010 roku Cadbury było wykupowane przez Amerykanów z Kraft Foods (dziś Mondelez), Brytyjczykom obiecano, że nikt nie ruszy produkcji Dairy Milk w inne miejsce.
Wyspiarze traktowali szefostwo Kraft Foods jako kogoś, kto przejmuje jeden z ich narodowych skarbów, dlatego też dokładnie patrzyli nowemu właścicielowi na ręce. Zwłaszcza że niedługo po przejęciu nowy właściciel zamknął jeden z zakładów Cadbury pod Bristolem, a pracę straciło 400 osób.
Dlatego o partie 95- i 300-gramowych tabliczek Dairy Milk z Wrocławia podniósł się taki krzyk. Jak jednak zapewnia Mondelez, przeniesienie części produkcji jest tymczasowe i wynika z rozbudowy fabryki w Bournville. Spółka zresztą już informuje, że produkcja 95-gramowych tabliczek wróciła pod Birmingham.