Ceny papryki w połowie września. W hurcie i detalu
Ceny papryki czerwonej na polskich rynkach hurtowych wahają się od 4,50 zł do 7 zł za kilogram. W sklepach detalicznych różnice są jeszcze większe, sięgając od 4,99 zł do 14,99 zł. Jakie czynniki wpływają na te rozbieżności?
Na polskich rynkach hurtowych, jak podaje portal fresh-market.pl, ceny papryki czerwonej 9 września wynosiły od 4,50 zł do 7,00 zł za kilogram. Najwyższe ceny odnotowano w Kaliszu, a najniższe we Wrocławiu. Średnia cena krajowa to 5,71 zł za kilogram - pisze dlahandlu.pl.
W sklepach detalicznych ceny papryki są bardziej zróżnicowane. W sierpniu w popularnych sieciach handlowych, takich jak Carrefour czy Biedronka, ceny zaczynały się od 4,99 zł, podczas gdy w Aldi sięgały nawet 14,99 zł. Średnia cena wyniosła 10,90 zł za kilogram.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prowadzą second hand. Ściągają towar za milion złotych
Papryka jest obecnie tańsza niż na początku roku, kiedy to średnia cena wynosiła 17,05 zł za kilogram. W porównaniu do sierpnia ubiegłego roku, ceny spadły o 9,55 proc. - pisze portal dlahandlu.pl.
Kłopoty producentów papryki w Polsce
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski spotkał się w sierpniu z producentami papryki, aby omówić ich problemy. Resort poinformował, że rozmowy dotyczyły głównie rosnących kosztów produkcji, trudności w zbycie produktów i niestabilności rynku.
Jak pisaliśmy niespełna miesiąc temu, polscy rolnicy sprzedają paprykę poniżej kosztów, ponieważ rynek zalewają tańsze produkty z zagranicy. Mimo niskich cen dla producentów, konsumenci płacą nawet 10 zł/kg.
"Na rynku papryki coraz trudniej - zagraniczne ceny dumpingowe niszczą lokalnych producentów, obniżając ceny poniżej kosztów produkcji. Takie praktyki są nieuczciwe i grożą wyeliminowaniem naszych rodzimych gospodarstw" - stwierdziła w mediach społecznościowych Jolanta Mazur, która zajmuje się produkcją papryki.
Polscy producenci przekonują, że stosują biologiczną ochronę roślin, co gwarantuje naturalność i świeżość produktu. Ich zdaniem importowane warzywa nie oferują takiej samej jakości i nie przechodzą tak dogłębnych kontroli.