Kiedy kupować warzywa? Przygotowaliśmy kalendarz niskich cen

Ceny warzyw zmieniają się w ciągu roku. Dlatego warto wiedzieć, kiedy kupować ziemniaki, marchew czy cebulę tak, by zaoszczędzić. Sprawdź, kiedy warzywa są najtańsze na rynku.

Kiedy warzywa są najtańsze?
Kiedy warzywa są najtańsze?
Źródło zdjęć: © Bronisze, East News | Piotr Kamionka, WP Finanse
Michał Krawiel

Warzywa pojawiają się na rynku w większej liczbie w konkretnym czasie. Kiedy podaż jest większa od popytu, wtedy możemy liczyć na sezonowo niższe ceny warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietniki przyszłości na osiedlu w Polsce. Sprawdziliśmy, jak działają

Ściągawka z cen

Wybraliśmy kilka najpopularniejszych warzyw, poprosiliśmy rynek Bronisze o średnie ceny w poszczególnych miesiącach ubiegłego roku i zrobiliśmy ściągę kupowania tanich warzyw". Wynika z niej, że np. najmniej trzeba zapłacić za ziemniaki w listopadzie, a najwięcej w grudniu.

Marchew jest najtańsza we wrześniu, a najdroższa w maju. Cebula ma najniższą cenę w marcu, a najwyższą w styczniu. Brokuły najtańsze są w październiku, a najdroższe w lipcu. Cukinia kosztuje najmniej w marcu, a najwięcej w styczniu. Pietruszka osiąga najniższą cenę w grudniu, a najwyższą w maju. Szpinak jest najtańszy w czerwcu, a najdroższy w kwietniu.

Kiedy najtaniej kupimy warzywa?
Kiedy najtaniej kupimy warzywa? © Rynek hurtowy Bronisze | WP Finanse
  • Ziemniaki (1) – najdroższe w listopadzie, najtańsze w grudniu.
  • Marchew (2) – najdroższa w maju, najtańsza we wrześniu.
  • Cebula (3) – najdroższa w styczniu, najtańsza w lipcu.
  • Brokuły (4) – najdroższe w lipcu, najtańsze w październiku.
  • Cukinia (5) – najdroższa w styczniu, najtańsza w marcu.
  • Pietruszka (6) – najdroższa w maju, najtańsza w grudniu.
  • Szpinak (7) – najdroższy w kwietniu, najtańszy w czerwcu.
  • Rzodkiewka (8) – najdroższa w grudniu, najtańsza w październiku.
  • Dynia (9) – najdroższa w sierpniu, najtańsza w październiku.

Ceny na przykładzie papryki

Jak wyjaśnialiśmy na WP Finanse jesienią, np. w przypadku papryki, wygląda to tak — w Broniszach są dwa podstawowe kierunki importu: Hiszpania i Holandia. Kierunek hiszpański wygasa między marcem a kwietniem. Wtedy na rynek wchodzi papryka holenderska. Pod koniec czerwca pojawiła się papryka krajowa, w cenie zbliżonej do tej z Holandii.

Optymalną sytuacją dla konsumentów, ale nie dla producentów, jest moment, w którym na rynku znajdują się i polskie i zagraniczne warzywa, wtedy możemy liczyć na najniższe ceny.

Jak pisaliśmy na WP Finanse, warzywa z Polski i z Holandii w tym przypadku "współżyją" ze sobą na rynku przez około miesiąc. I w miarę, jak polskiej papryki przybywa i ona jest coraz tańsza, to automatycznie wypychany jest import. Nie tylko chodzi o paprykę, ponieważ to dotyczy też cukinii, pomidorów i bakłażanów i innych warzyw ciepłolubnych

Michał Krawiel, dziennikarz WP Finanse i money.pl

Źródło artykułu:WP Finanse
warzywaowocegospodarka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)