Deszcze spowodowały wzrost cen warzyw
Chłodne i deszczowe ostatnie dwa tygodnie
września spowodowały wzrost cen warzyw. Ceny owoców są stabilne. W
tym roku, w stosunku do roku ubiegłego, na rynku większa jest
podaż owoców, a mniejsza warzyw.
29.09.2008 18:00
Jak poinformowała w poniedziałek Małgorzata Skoczewska z rynku hurtowego w Broniszach, w ostatnich dniach dało się zauważyć wzrost cen wielu gatunków warzyw, głównie z produkcji szklarniowej. Więcej także trzeba zapłacić za warzywa kapustne i dyniowate.
W ostatnich dwóch tygodniach podrożały ziemniaki na rynku w Broniszach - średnio o 12 groszy za kilogram (0,52 zł/kg). Niekorzystna pogoda w końcu lata źle wpłynęła na wielkość bulw. Oznacza to, że mogą być one gorszej jakości i będzie ich mniej. Według szacunków GUS, w tym roku zbierzemy 10,4 mln ton ziemniaków, tj. o 125 tys. ton mniej niż rok temu.
W opinii ekspertów GUS, ograniczenie powierzchni upraw wystąpiło w tym roku w przypadku wszystkich warzyw, przy jednoczesnym zmniejszeniu się plonów z hektara. Największy jest przewidywany spadek produkcji cebuli (o 20 proc.) w porównaniu z 2007 rokiem i szacowany jest na poziomie 600 tysięcy ton. Kilogram średnio sprzedawany jest w cenie 0,85 zł.
Kapusty zbierzemy 1200 tys. ton (ponad 120 tys. ton mniej niż w 2007 roku). Średnie ceny kapusty to 45 groszy za kilogram przy 50 groszach w roku poprzednim.
Przy stosunkowo niskich temperaturach zdecydowanie wzrosły ceny szklarniowych ogórków, długie sprzedawane są w Broniszach średnio po 5,50 zł/kg; krótkie 6,75 zł/kg. Podrożały również sałaty. Ceny selerów, porów, buraków ćwikłowych nie zmieniły się.
Ceny owoców na rynku hurtowym są stabilne. Jest spora podaż jabłek. W ofercie handlowej jest kilkanaście odmian. Najdrożej sprzedawana jest odmiana Celesta (średnio 1,66 zł/kg) najtaniej można dostać Antonówkę (0,90 zł/kg). Można też nabyć kilka odmian gruszek: Paten, Lukas, Klapsa i Konferencja. Dwie pierwsze sprzedawane są w ofercie hurtowej średnio po 2,50 zł za kilogram. Klapsa i Konferencja o 1,00 zł drożej.
Z badań budżetów rodzinnych wynika, że w 2007 r. spożycie świeżych i mrożonych warzyw oraz ich przetworów wyniosło 60,5 kg na osobę, tj. o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej. Zaś w ciągu 11 lat statystyczny Polak zmniejszył konsumpcję warzyw o 12 kilogramów. W ubiegłym roku najbardziej spadło spożycie ogórków (10,6 proc.).
Coraz więcej jemy owoców. W 2007 r. ich konsumpcja była na poziomie ok. 41 kg na osobę. W tym roku eksperci szacują, że spożyjemy ich 45 kg na osobę. Jednak wzrost spożycia owoców dokonał się głównie dzięki większej konsumpcji bananów i innych owoców cytrusowych, zaś mniej jemy owoców rodzimych.