Eksportujemy coraz więcej mięsa, ale mniej owoców i warzyw
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje również, że w 2015 roku sprzedamy mniej rzepaku i innych produktów oleistych.
04.07.2015 13:57
W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw. Z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika jednak, że w 2015 roku wartość eksportu produktów oleistych, w tym rzepaku, spadnie o 15 proc. Deficyt handlu rzepakiem i innymi oleistymi wyniesie prawie 1 miliard euro.
Z danych GUS wynika, że w pierwszym kwartale 2015 r. Polska sprzedała o 9,9 proc. więcej mięsa (z wyłączeniem drobiu) oraz o 16,0 proc. więcej drobiu. Z drugiej jednak strony sprzedaliśmy o 20,3 proc. mniej warzyw oraz o 19,6 proc. mniej owoców.
Duży wzrost zanotowała sprzedaż pszenicy - w I kwartale wyeksportowaliśmy jej o 136 proc. więcej niż przed rokiem.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że wpływy z eksportu produktów oleistych obniżą się o 15 proc. i wyniosą 0,8 mld euro. Wydatki na ich import zmaleją tylko o 1 proc. i wyniosą 1,8 mld euro. Oznacza to, że deficyt handlu zagranicznego produktami oleistymi wyniesie 0,9 mld euro i będzie o 17 proc. większy niż przed rokiem.
"W 2015 roku przewiduje się pogłębienie deficytu handlu zagranicznego produktami oleistymi. Przy mniejszych krajowych zbiorach, spodziewany jest spadek eksportu rzepaku, oleju i śruty rzepakowej. Mniejszy może być też wywóz margaryn. Jednocześnie przewiduje się zwiększenie importu śrut oleistych, ze względu na dynamicznie rozwijający się przemysł drobiarski oraz potrzeby przemysłu energetycznego. Większy może być też przywóz nasion oleistych i olejów roślinnych, a mniejszy margaryn" - napisano w komentarzu. Ponadto, Instytut przewiduje, iż w sezonie 2015/16 ceny skupu rzepaku będą zbliżone lub niewiele wyższe niż przed rokiem, a relacja cen rzepak/pszenica pozostanie korzystna dla producentów rzepaku.