Fałszywy tuńczyk. Zamiast do puszki miał trafiać na stoły

Europol rozbił szajkę oszustów w Hiszpanii. Rybę, która nadawała się tylko na konserwę, faszerowali chemicznie i poprawiali kolory, aby - jako świeżą - sprzedać pięć raz drożej.

Fałszywy tuńczyk. Zamiast do puszki miał trafiać na stoły
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Przemysław Ciszak

45 ton fałszowanego tuńczyka przejęły służby w Hiszpanii – to efekt wielkiego śledztwa Komisji Europejskiej i Europolu obejmującego 11 krajów UE – informuje "Rzeczpospolita".

W proceder fałszowania tuńczyka brało udział trzy przedsiębiorstwa i trzy statki rybackie. Aresztowano jednak tylko cztery osoby.

Oszuści wykorzystywali różnicę w cenie. Świeży tuńczyk kosztuje bowiem 15 euro za kg, a nadający się na konserwy zaledwie 3 euro. Podrasowując mięso ryby można więc uzyskać pięciokrotnie wyższą cenę.

Najstarszy ser na świecie. Ma aż 3200 lat:

Rynek fałszywego tuńczyka, według szacunków KE, przynosi rocznie 200 mln euro zysków w samej Europie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (62)