Trwa ładowanie...
dbbgk3g

Fałszywy tuńczyk. Zamiast do puszki miał trafiać na stoły

Europol rozbił szajkę oszustów w Hiszpanii. Rybę, która nadawała się tylko na konserwę, faszerowali chemicznie i poprawiali kolory, aby - jako świeżą - sprzedać pięć raz drożej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rynek fałszywego tuńczyka  w samej Europie przynosi rocznie 200 mln euro zysków
Rynek fałszywego tuńczyka w samej Europie przynosi rocznie 200 mln euro zysków (Wikimedia Commons CC BY-SA)
dbbgk3g

45 ton fałszowanego tuńczyka przejęły służby w Hiszpanii – to efekt wielkiego śledztwa Komisji Europejskiej i Europolu obejmującego 11 krajów UE – informuje "Rzeczpospolita".

Zobacz także: Podrabianie żywności. Na czym fałszerze robią biznes?

W proceder fałszowania tuńczyka brało udział trzy przedsiębiorstwa i trzy statki rybackie. Aresztowano jednak tylko cztery osoby.

dbbgk3g

Czytaj również: Marcepan z pestek moreli i brzoskwiń, miks tłuszczów udający masło. Tak się w Polsce fałszuje żywność

Oszuści wykorzystywali różnicę w cenie. Świeży tuńczyk kosztuje bowiem 15 euro za kg, a nadający się na konserwy zaledwie 3 euro. Podrasowując mięso ryby można więc uzyskać pięciokrotnie wyższą cenę.

Najstarszy ser na świecie. Ma aż 3200 lat:

Rynek fałszywego tuńczyka, według szacunków KE, przynosi rocznie 200 mln euro zysków w samej Europie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dbbgk3g

Podziel się opinią

Share
dbbgk3g
dbbgk3g