Jak wybrać karpia na święta?

Bez karpia w większości polskich domów nie ma świąt Bożego Narodzenia. Na co zwracać uwagę, kupując żywą rybę, by na pewno było ona świeża i smaczna? Przeczytaj nasz poradnik i idź na zakupy z wiedzą w głowie!

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Piotr Dyba

Jest kilka cech, którymi dobra ryba musi się charakteryzować. – To m.in. mocno czerwone skrzela i błyszczące oczy. Poza tym trzeba zwracać uwagę, by ryba nie miała żadnych mechanicznych uszkodzeń, ran na ciele – tłumaczy Karol Janowiak z hodowli „Rybex” w Poznaniu.

Powąchać

Specjaliści z sanepidu radzą natomiast, by rybę powąchać. – Skrzela ryb świeżych mają zapach wodorostów. Niepożądany jest zapach fermentu, kwaśny, lekko siarkowy lub zgniłych owoców – mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego sanepidu.

Świeży karp charakteryzuje się też błyszczącą skórą, a nie matową. Powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz. Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.

Polski karp

Jeśli zdecydujemy się na karpia, najlepiej wybrać tego polskiego. Ale jak go najprościej poznać? – Nasze hodowane na naturalnych zbożach kosztują 13-17 zł. Ryby sprowadzane z Czech czy Litwy są dużo tańsze – podpowiada Karol Janowiak.

Żywych ryb z bardziej odległych zakątków świata się nie sprowadza, bo ich transport wymaga specjalnych zbiorników z tlenem i praktycznie jest niemożliwy.

By karp nie śmierdział

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i specyficznego posmaku mułu w karpiu, rybę trzeba przez noc i część dnia wymoczyć w mleku ze startą skórką cytryny i dodatkiem cynamonu.

Zwróć na to uwagę, kupując rybę mrożoną

Glazura, czyli warstwa lodu, która pokrywa rybę, powinna mieć jednakową grubość na całej powierzchni ryby. Poza tym musi być przejrzysta. Jeśli lodu jest dużo, to przepłacasz. Ryba powinna mieć zapach neutralny, a nie kwaśny. Poza tym białe centrum czyli plamka na środku źrenicy ryby powinna być jak najmniejsza. Jaki powienien być karp:

  • Błyszczący pigment skóry Skóra ryby musi mieć błyszcząca, a nie matową barwę. Przezroczysty śluz Ryba musi mieć na skórze przezroczysty śluz.
    • Błyszczące oczy Oczy ryby muszą być wypukłe i błyszczące.
    • Skrzela czerwone Skrzela ryby muszą być jaskrawe, czerwone. Nie mogą mieć śluzu.
    • Kolor brzucha Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot