Jak wybrać karpia na święta?

Bez karpia w większości polskich domów nie ma świąt Bożego Narodzenia. Na co zwracać uwagę, kupując żywą rybę, by na pewno było ona świeża i smaczna? Przeczytaj nasz poradnik i idź na zakupy z wiedzą w głowie!

Jak wybrać karpia na święta?
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Piotr Dyba

19.12.2012 06:41

Jest kilka cech, którymi dobra ryba musi się charakteryzować. – To m.in. mocno czerwone skrzela i błyszczące oczy. Poza tym trzeba zwracać uwagę, by ryba nie miała żadnych mechanicznych uszkodzeń, ran na ciele – tłumaczy Karol Janowiak z hodowli „Rybex” w Poznaniu.

Powąchać

Specjaliści z sanepidu radzą natomiast, by rybę powąchać. – Skrzela ryb świeżych mają zapach wodorostów. Niepożądany jest zapach fermentu, kwaśny, lekko siarkowy lub zgniłych owoców – mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego sanepidu.

Świeży karp charakteryzuje się też błyszczącą skórą, a nie matową. Powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz. Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.

Polski karp

Jeśli zdecydujemy się na karpia, najlepiej wybrać tego polskiego. Ale jak go najprościej poznać? – Nasze hodowane na naturalnych zbożach kosztują 13-17 zł. Ryby sprowadzane z Czech czy Litwy są dużo tańsze – podpowiada Karol Janowiak.

Żywych ryb z bardziej odległych zakątków świata się nie sprowadza, bo ich transport wymaga specjalnych zbiorników z tlenem i praktycznie jest niemożliwy.

By karp nie śmierdział

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i specyficznego posmaku mułu w karpiu, rybę trzeba przez noc i część dnia wymoczyć w mleku ze startą skórką cytryny i dodatkiem cynamonu.

Zwróć na to uwagę, kupując rybę mrożoną

Glazura, czyli warstwa lodu, która pokrywa rybę, powinna mieć jednakową grubość na całej powierzchni ryby. Poza tym musi być przejrzysta. Jeśli lodu jest dużo, to przepłacasz. Ryba powinna mieć zapach neutralny, a nie kwaśny. Poza tym białe centrum czyli plamka na środku źrenicy ryby powinna być jak najmniejsza. Jaki powienien być karp:

  • Błyszczący pigment skóry Skóra ryby musi mieć błyszcząca, a nie matową barwę. Przezroczysty śluz Ryba musi mieć na skórze przezroczysty śluz.
    • Błyszczące oczy Oczy ryby muszą być wypukłe i błyszczące.
    • Skrzela czerwone Skrzela ryby muszą być jaskrawe, czerwone. Nie mogą mieć śluzu.
    • Kolor brzucha Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.
rybahandelżywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)