Kiełbasa kiełbasie nierówna

Sezon grillowy rozpoczęty, a Polacy z chęcią wrzucają na ruszt kiełbasę. Tyle tylko, że kiełbasa kiełbasie nierówna. Ile tak naprawdę jest kiełbasy w kiełbasie i od czego zależy jej jakość - zastanawia się "Dziennik Zachodni".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Zdaniem producentów kiełbas, dobry produkt to taki, który po położeniu na ruszcie nie będzie pękać, nie zaleje go puszczającą wodą i dużą ilością tłuszczu. Nie pokryje się też lepką mazią po kilku dniach po leżenia w lodówce.

Z jednego kilograma mięsa powinno się otrzymać jakieś 85 dag dobrej kiełbasy. Powinna składać się wyłącznie ze zmielonego mięsa i przypraw. Podobno świetna jest z dodatkiem boczku.

Niestety, niektórzy producenci, aby obniżyć koszty produkcji, z jednego kilograma mięsa są w stanie wyczarować nawet 2 kg kiełbasy. Wśród składników dodatkowych znajdziemy wodę, tłuszcz, sól czy ulepszacze na literę "E", a zamiast mięsa - coraz więcej tzw. mięsa odkostnionego mechanicznie, czyli po prostu miazgi z resztek.

Obraz

(fot. wp.pl)
Jakość kiełbasy zależy w dniu dzisiejszym tak naprawdę wyłącznie od producenta, gdyż nie ma obowiązujących norm w tej branży. W efekcie w dwóch różnych sklepach znajdziemy kiełbasę o tej samej nazwie, ale o zupełnie innym składzie. Najlepiej jest więc zaopatrywać się w produkt u sprawdzonego sprzedawcy, który współpracuje z małymi zakładami masarskimi, które dbają o jakość swoich produktów. Tak twierdzi Włodzimierz Żurek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.

Wirtualna Polska przeprowadziła wśród swoich czytelników ankietę, jak oceniają jakość polskich wędlin. Większość badanych, bo aż 35 proc., uznała, że nadają się one do jedzenia tylko w dniu przyniesienia ze sklepu. Potem - okropność. Co piąty czytelnik rezygnuje z wędlin sklepowych i przygotowuje je w domu. Taki sam procent badanych wyławia z morza wędlin "takich sobie" te pyszne.

Jedynie 7 proc. z 76792 osób, które wzięły udział w naszej ankiecie, uważa, że nasze wędliny są bardzo dobre, po prostu palce lizać.

A jak komuś nie w smak kiełbasa, to zawsze może skorzystać z rady Roberta Makłowicza, żeby raz na jakiś czas odstawić kiełbasę i podczas grillowania pozwolić sobie na większą dozę fantazji. Czy ktoś ma ochotę na rybę?

Wybrane dla Ciebie

4 minuty przerwy w pracy i sygnał do szefostwa. Amazon odpiera zarzuty
4 minuty przerwy w pracy i sygnał do szefostwa. Amazon odpiera zarzuty
"Złote kolby" niszczą maszyny rolników. Straty sięgają 100 tys. zł
"Złote kolby" niszczą maszyny rolników. Straty sięgają 100 tys. zł
Polskie borówki podbijają Azję. Otwiera się nowy rynek
Polskie borówki podbijają Azję. Otwiera się nowy rynek
Deweloper chce wcisnąć blok na ich podwórku. Mieszkańcy protestują
Deweloper chce wcisnąć blok na ich podwórku. Mieszkańcy protestują
Włamywali się do ciężarówek i kradli towar. Jest decyzja sądu
Włamywali się do ciężarówek i kradli towar. Jest decyzja sądu
Gigant kawowy zwalnia. 900 osób w USA straci pracę
Gigant kawowy zwalnia. 900 osób w USA straci pracę
Studenci wyciągają ponad 7 tys. zł. W tych branżach ich szukają
Studenci wyciągają ponad 7 tys. zł. W tych branżach ich szukają
Oszustwo "na krowę mleczną". Przekręt na ponad 8 mln zł
Oszustwo "na krowę mleczną". Przekręt na ponad 8 mln zł
Dochód z hektara. Oto ile według GUS zarabiają rolnicy
Dochód z hektara. Oto ile według GUS zarabiają rolnicy
Mieszkańcy postawili na swoim. Całoroczny zakaz motorówek
Mieszkańcy postawili na swoim. Całoroczny zakaz motorówek
Wielka wymiana w Białymstoku. Trwa tydzień "bez mandatów"
Wielka wymiana w Białymstoku. Trwa tydzień "bez mandatów"
Łacha zagraża bezpieczeństwu. Służby ostrzegają przed kłopotami
Łacha zagraża bezpieczeństwu. Służby ostrzegają przed kłopotami