Kiełbasa kiełbasie nierówna

Sezon grillowy rozpoczęty, a Polacy z chęcią wrzucają na ruszt kiełbasę. Tyle tylko, że kiełbasa kiełbasie nierówna. Ile tak naprawdę jest kiełbasy w kiełbasie i od czego zależy jej jakość - zastanawia się "Dziennik Zachodni".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Zdaniem producentów kiełbas, dobry produkt to taki, który po położeniu na ruszcie nie będzie pękać, nie zaleje go puszczającą wodą i dużą ilością tłuszczu. Nie pokryje się też lepką mazią po kilku dniach po leżenia w lodówce.

Z jednego kilograma mięsa powinno się otrzymać jakieś 85 dag dobrej kiełbasy. Powinna składać się wyłącznie ze zmielonego mięsa i przypraw. Podobno świetna jest z dodatkiem boczku.

Niestety, niektórzy producenci, aby obniżyć koszty produkcji, z jednego kilograma mięsa są w stanie wyczarować nawet 2 kg kiełbasy. Wśród składników dodatkowych znajdziemy wodę, tłuszcz, sól czy ulepszacze na literę "E", a zamiast mięsa - coraz więcej tzw. mięsa odkostnionego mechanicznie, czyli po prostu miazgi z resztek.

Obraz

(fot. wp.pl)
Jakość kiełbasy zależy w dniu dzisiejszym tak naprawdę wyłącznie od producenta, gdyż nie ma obowiązujących norm w tej branży. W efekcie w dwóch różnych sklepach znajdziemy kiełbasę o tej samej nazwie, ale o zupełnie innym składzie. Najlepiej jest więc zaopatrywać się w produkt u sprawdzonego sprzedawcy, który współpracuje z małymi zakładami masarskimi, które dbają o jakość swoich produktów. Tak twierdzi Włodzimierz Żurek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.

Wirtualna Polska przeprowadziła wśród swoich czytelników ankietę, jak oceniają jakość polskich wędlin. Większość badanych, bo aż 35 proc., uznała, że nadają się one do jedzenia tylko w dniu przyniesienia ze sklepu. Potem - okropność. Co piąty czytelnik rezygnuje z wędlin sklepowych i przygotowuje je w domu. Taki sam procent badanych wyławia z morza wędlin "takich sobie" te pyszne.

Jedynie 7 proc. z 76792 osób, które wzięły udział w naszej ankiecie, uważa, że nasze wędliny są bardzo dobre, po prostu palce lizać.

A jak komuś nie w smak kiełbasa, to zawsze może skorzystać z rady Roberta Makłowicza, żeby raz na jakiś czas odstawić kiełbasę i podczas grillowania pozwolić sobie na większą dozę fantazji. Czy ktoś ma ochotę na rybę?

Wybrane dla Ciebie
Gigant fast food ma problem. Zamknie kilkaset lokali w USA
Gigant fast food ma problem. Zamknie kilkaset lokali w USA
Pokazał rachunek za prąd. "Granica prawie przekroczona"
Pokazał rachunek za prąd. "Granica prawie przekroczona"
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo