Kiełbasa kiełbasie nierówna

Sezon grillowy rozpoczęty, a Polacy z chęcią wrzucają na ruszt kiełbasę. Tyle tylko, że kiełbasa kiełbasie nierówna. Ile tak naprawdę jest kiełbasy w kiełbasie i od czego zależy jej jakość - zastanawia się "Dziennik Zachodni".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Zdaniem producentów kiełbas, dobry produkt to taki, który po położeniu na ruszcie nie będzie pękać, nie zaleje go puszczającą wodą i dużą ilością tłuszczu. Nie pokryje się też lepką mazią po kilku dniach po leżenia w lodówce.

Z jednego kilograma mięsa powinno się otrzymać jakieś 85 dag dobrej kiełbasy. Powinna składać się wyłącznie ze zmielonego mięsa i przypraw. Podobno świetna jest z dodatkiem boczku.

Niestety, niektórzy producenci, aby obniżyć koszty produkcji, z jednego kilograma mięsa są w stanie wyczarować nawet 2 kg kiełbasy. Wśród składników dodatkowych znajdziemy wodę, tłuszcz, sól czy ulepszacze na literę "E", a zamiast mięsa - coraz więcej tzw. mięsa odkostnionego mechanicznie, czyli po prostu miazgi z resztek.

Obraz

(fot. wp.pl)
Jakość kiełbasy zależy w dniu dzisiejszym tak naprawdę wyłącznie od producenta, gdyż nie ma obowiązujących norm w tej branży. W efekcie w dwóch różnych sklepach znajdziemy kiełbasę o tej samej nazwie, ale o zupełnie innym składzie. Najlepiej jest więc zaopatrywać się w produkt u sprawdzonego sprzedawcy, który współpracuje z małymi zakładami masarskimi, które dbają o jakość swoich produktów. Tak twierdzi Włodzimierz Żurek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.

Wirtualna Polska przeprowadziła wśród swoich czytelników ankietę, jak oceniają jakość polskich wędlin. Większość badanych, bo aż 35 proc., uznała, że nadają się one do jedzenia tylko w dniu przyniesienia ze sklepu. Potem - okropność. Co piąty czytelnik rezygnuje z wędlin sklepowych i przygotowuje je w domu. Taki sam procent badanych wyławia z morza wędlin "takich sobie" te pyszne.

Jedynie 7 proc. z 76792 osób, które wzięły udział w naszej ankiecie, uważa, że nasze wędliny są bardzo dobre, po prostu palce lizać.

A jak komuś nie w smak kiełbasa, to zawsze może skorzystać z rady Roberta Makłowicza, żeby raz na jakiś czas odstawić kiełbasę i podczas grillowania pozwolić sobie na większą dozę fantazji. Czy ktoś ma ochotę na rybę?

Wybrane dla Ciebie
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów