Kiełbasa kiełbasie nierówna

Sezon grillowy rozpoczęty, a Polacy z chęcią wrzucają na ruszt kiełbasę. Tyle tylko, że kiełbasa kiełbasie nierówna. Ile tak naprawdę jest kiełbasy w kiełbasie i od czego zależy jej jakość - zastanawia się "Dziennik Zachodni".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Zdaniem producentów kiełbas, dobry produkt to taki, który po położeniu na ruszcie nie będzie pękać, nie zaleje go puszczającą wodą i dużą ilością tłuszczu. Nie pokryje się też lepką mazią po kilku dniach po leżenia w lodówce.

Z jednego kilograma mięsa powinno się otrzymać jakieś 85 dag dobrej kiełbasy. Powinna składać się wyłącznie ze zmielonego mięsa i przypraw. Podobno świetna jest z dodatkiem boczku.

Niestety, niektórzy producenci, aby obniżyć koszty produkcji, z jednego kilograma mięsa są w stanie wyczarować nawet 2 kg kiełbasy. Wśród składników dodatkowych znajdziemy wodę, tłuszcz, sól czy ulepszacze na literę "E", a zamiast mięsa - coraz więcej tzw. mięsa odkostnionego mechanicznie, czyli po prostu miazgi z resztek.

Obraz

(fot. wp.pl)
Jakość kiełbasy zależy w dniu dzisiejszym tak naprawdę wyłącznie od producenta, gdyż nie ma obowiązujących norm w tej branży. W efekcie w dwóch różnych sklepach znajdziemy kiełbasę o tej samej nazwie, ale o zupełnie innym składzie. Najlepiej jest więc zaopatrywać się w produkt u sprawdzonego sprzedawcy, który współpracuje z małymi zakładami masarskimi, które dbają o jakość swoich produktów. Tak twierdzi Włodzimierz Żurek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.

Wirtualna Polska przeprowadziła wśród swoich czytelników ankietę, jak oceniają jakość polskich wędlin. Większość badanych, bo aż 35 proc., uznała, że nadają się one do jedzenia tylko w dniu przyniesienia ze sklepu. Potem - okropność. Co piąty czytelnik rezygnuje z wędlin sklepowych i przygotowuje je w domu. Taki sam procent badanych wyławia z morza wędlin "takich sobie" te pyszne.

Jedynie 7 proc. z 76792 osób, które wzięły udział w naszej ankiecie, uważa, że nasze wędliny są bardzo dobre, po prostu palce lizać.

A jak komuś nie w smak kiełbasa, to zawsze może skorzystać z rady Roberta Makłowicza, żeby raz na jakiś czas odstawić kiełbasę i podczas grillowania pozwolić sobie na większą dozę fantazji. Czy ktoś ma ochotę na rybę?

Wybrane dla Ciebie
Masz taką popielniczkę w domu? Dziś jest warta krocie
Masz taką popielniczkę w domu? Dziś jest warta krocie
Rachunek za lampki świąteczne. Tyle kosztują 24 godziny świecenia
Rachunek za lampki świąteczne. Tyle kosztują 24 godziny świecenia
Zatrudniał "na lewo" cudzoziemców. Taką karę dostał
Zatrudniał "na lewo" cudzoziemców. Taką karę dostał
Szukają rąk do pracy. Zarobki do 13 tys. zł miesięcznie
Szukają rąk do pracy. Zarobki do 13 tys. zł miesięcznie
L4 zamiast urlopu. Tak Polacy kombinują w święta i sylwestra
L4 zamiast urlopu. Tak Polacy kombinują w święta i sylwestra
Podróbki kawy zalewają Polskę. To oszuści wsypują do opakowania
Podróbki kawy zalewają Polskę. To oszuści wsypują do opakowania
Nietypowe oferta sprzedaży. "Przygotowywane w wigilijny wieczór"
Nietypowe oferta sprzedaży. "Przygotowywane w wigilijny wieczór"
Kazali im pracować w święta. Aptekarze poszli do sądu. Oto wyrok
Kazali im pracować w święta. Aptekarze poszli do sądu. Oto wyrok
Szwedzki gigant kupuje polską firmę. Znają ją wszyscy miłośnicy psów
Szwedzki gigant kupuje polską firmę. Znają ją wszyscy miłośnicy psów
"Zamykamy". Prowadził zakład od 46 lat. Klienci przyjeżdżali z daleka
"Zamykamy". Prowadził zakład od 46 lat. Klienci przyjeżdżali z daleka
Polacy się z niego śmiali. Teraz trudno tam wcisnąć szpilkę
Polacy się z niego śmiali. Teraz trudno tam wcisnąć szpilkę
Nowa atrakcja na Pomorzu. Polacy wejdą tu po raz pierwszy
Nowa atrakcja na Pomorzu. Polacy wejdą tu po raz pierwszy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀