Trwa ładowanie...

Kolejne polskie produkty regionalne z unijnymi oznaczeniami

Kiełbasa krakowska sucha staropolska i czosnek galicyjski zostały wpisane do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony produktów wyjątkowych. Dzięki tym wpisom Polska ma już 42 takie produkty.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kolejne polskie produkty regionalne z unijnymi oznaczeniamiŹródło: Ministerstwo Rolnictwa, fot: Materiały prasowe
d4mwawx
d4mwawx

Informacją o nowych polskich produktach z unijnymi oznaczeniami pochwaliło się ministerstwo rolnictwa. Kiełbasa krakowska sucha staropolska trafiła do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, a czosnek galicyjski - do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Sposób produkcji kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej wywodzi się z tradycji krakowskich kiełbas grubo krojonych, o których w wydanej w 1926 roku publikacji pt. "Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki" o wyrobie wędlin pisze polski autor Andrzej Różycki - czytamy na stronie internetowej ministerstwa.

Do produkcji kiełbasy wykorzystuje się grubo rozdrobnione mięso wieprzowe klasy I. Nie bez znaczenia pozostają procesy peklowania, osadzania oraz wędzenia, a także wyraźnie wyczuwalne w smaku nuty pieprzu z delikatnym posmakiem gałki muszkatołowej i czosnku.

Zobacz też: Zakaz handlu w niedzielę. Kto może stanąć za ladą

Cechą charakterystyczną kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej jest widoczny po wzięciu pod światło cienkiego plasterka – tworzący się mozaikowy układ, tzw. witrażyk - tak ten specjał opisuje ministerstwo.

d4mwawx

Z kolei czosnek galicyjski ma w sobie dużo alliny, czyli związku odpowiadającego za charakterystyczny czosnkowy smak. Ma fioletowo-różowe lub fioletowe zabarwienie łuski okrywającej, dużą główkę i małą liczbą ząbków w główce, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest również większa w porównaniu do innych czosnków.

Obszar, gdzie się go wytwarza, leży na obszarze Galicji - ziem polskich, które w latach 1774-1918 należały do zaboru austriackiego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4mwawx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4mwawx