Laboratorium w Gdyni walczy z fałszerzami kawy w Polsce

Laboratorium specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdyni bada jakość handlową kawy.

Gdyńskie laboratorium opracowało procedury badawcze oraz wdrożyło metody pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania fałszowania kawy rozpuszczalnej i kawy palonej mielonej.
Laboratorium GIJHARS w Gdyni jest jedynym w Polsce, które uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie oznaczania zawartości cukrów prostych: glukozy, fruktozy i ksylozy w kawach rozpuszczalnych. Jest to metoda pozwalająca na wykrywanie zafałszowania kawy rozpuszczalnej tanią kawą zbożową.

Umożliwia wykrywanie w kawie między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii. Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe.
Dotychczasowe badania wykazały, że kawa naturalna jest fałszowana produktami zbożowymi. Jest to problem, który powinien zostać pilnie rozwiązany z punktu widzenia konsumenta i uczciwych producentów kawy, uważa GIJHARS.

badaniainspekcjapodróbka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)