Pączki w knajpie Wojewódzkiego. Zobaczysz cenę, złapiesz się za głowę
Restauracja "Niewinni Czarodzieje TrzyZero", której współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki, wprowadziła do oferty dubajskiego pączka z kremem pistacjowym. Kultowy przysmak jest jednak zdecydowanie droższy niż w sieciówkach i pączkarniach.
Tłusty czwartek wypada w tym roku 27 lutego. Zgodnie z tradycją, tego dnia każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Jednak ceny niektórych z nich mogą odebrać apetyt. Wśród najdroższych propozycji wyróżnia się restauracja "Niewinni Czarodzieje TrzyZero", mieszcząca się w Gdyńskim Centrum Kultury Filmowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajska czekolada z Thermomiksa. Czy jest tańsza, niż ta ze sklepu?
Tyle kosztuje pączek dubajski w knajpie Wojewódzkiego
Pączki dubajskie w knajpie Kuby Wojewódzkiego wykonane są z ciasta kataifi z nadzieniem z pasty pistacjowej i posypane 24-karatowym złotem. Jak ustalił "Fakt", za jeden pączek w lokalu Wojewódzkiego trzeba zapłacić ok. 108 zł.
Przysmaki z pistacjowym nadzieniem to odpowiedź na rosnącą w ostatnim czasie popularność dubajskiej czekolady. W mediach społecznościowych, takich jak TikTok i Instagram, filmiki z testami czekolady zdobywają miliony wyświetleń.
Jedne z najdroższych pączków oferuje także sieć cukiernia Kaiser Patisserie w Słupsku, Gdyni i Sopocie. Złote Pączki, pokryte 24-karatowym złotem i wypełnione kremem z szafranem, kosztują tam 100 zł za sztukę. W renomowanych cukierniach, takich jak "Słodki Słony" Magdy Gessler, ceny pączków wynoszą 23 zł za sztukę.
Jak wyglądają ceny w innych pączkarniach? Jak pisaliśmy w WP Finanse, W Dobrej Pączkarni w Katowicach ceny zaczynają się od 7 zł, a za wariant z pistacją i maliną trzeba zapłacić nawet 10 zł.
W Fit Cake ceny wahają się od 10 zł do 25 zł za tzw. pączka dubajskiego. W sieci Lajkonik klasyczny pączek z płatkami róży i lukrem kosztuje 6,50 zł, natomiast bardziej wyszukane smaki, jak nadzienie pistacjowe, to wydatek rzędu 9 zł.
Dlaczego pączki drożeją?
Jednym z głównych powodów podwyżek cen pączków jest rosnąca najniższa krajowa. – Ceny pączków wrosły w porównaniu do ubiegłego roku. Powodem są przede wszystkim wyższe koszty wynagrodzeń – mówił w rozmowie z WP Finanse Piotr Para, dyrektor generalny sieci piekarni i kawiarni Lajkonik.
Podwyżki wynikają również m.in. z powodu wzrostu stawki VAT na produkty spożywcze oraz rosnących kosztów surowców. Jednym ze składników pączków jest masło, które jest droższe o około 30 proc. niż rok temu. Ceny zależą również od lokalizacji pączkarni, która wiąże się ze wzrostem kosztów najmu i wynagrodzeń.
– Ceny w zależności od lokalizacji wzrosły o 10-20 proc. Nasze zmiany wynikają jedynie ze wzrostu ceny składników. Widzimy, że ceny w tradycyjnych cukierniach wzrosły nawet o 30-40 proc. – zwracał uwagę Rafał Kościuk, właściciel firmy Fit Cake.