Nie karmcie dzieci parówkami!

– Parówki to produkty, do których można mieć najwięcej zastrzeżeń. A to dlatego, że nie ma norm, które narzucają zawartość mięsa w parówce. Zdarza się, że jego zawartość sięga jedynie 5 proc., a resztę stanowią tłuszcze i inne chemiczne wypełniacze – mówi Wojciech Budziosz, dietetyk z Chorzowa.

Nie karmcie dzieci parówkami!
Źródło zdjęć: © newspix.pl | artur gierwatowski

23.04.2013 | aktual.: 23.04.2013 07:06

Same ścięgna i chrząstki – Największym przewinieniem producentów jest dodawanie do parówek tzw. MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Pod tym kryją się resztki mięsne, takie jak ścięgna, kurze korpusy, chrząstki, które nie nadają się do innej obróbki niż mielenie – dodaje.

Jak podkreślają dietetycy, dzieci do piątego roku życia w ogóle nie powinny jeść wyrobów zawierających MOM, bo ich żołądki nie potrafią sobie jeszcze dobrze radzić z trawieniem tkanki łącznej. I mnóstwo chemii Poza tym w parówkach są wszelkiego rodzaju ulepszacze i substancje konserwujące. Często powodują one alergię. Zawierają one też fosforany i cytryniany, które hamują przyswajanie wapnia. Nawet jeśli są znaczone jako te specjalnie dla dzieci, to tak naprawdę nie różnią niczym od tych „dorosłych” parówek.

– Staram się jak najlepiej dbać o jedzenie dla mojego synka, dlatego większość posiłków przygotowuję sama. Zamiast parówek wolę kupić dziecku wędlinę z indyka albo dobre owoce na targu i zetrzeć je dla niego na tarce. Jestem pewna, co zjada, i nie przepłacam – mówi Paulina Garczarczyk ( 23 l.) z Katowic, mama Filipa (2 l.).

To szkodzi dziecku, a jest w parówce:

*Konserwanty *
Powodują uczulenia i alergie, zawarty w nich octan sodu szkodzi wątrobie.

*Polepszacze smaku *
Zawarty w nich cytrynian sodu blokuje wchłanianie wapnia potrzebnego do rozwoju kości. W nadmiernych ilościach może być rakotwórczy.

*Cukier *
Powoduje otyłość i próchnicę

*MOM *
To mięso oddzielone mechaniczne, czyli przemielone resztki mięsa zawierają dużo niezdrowego tłuszczu, który odkłada się w organizmie i prowadzi do chorób serca.

*Przeciwutleniacze *
Przedłużają czas trwałości żywności, ale uszkadzają wątrobę.

Substancje spulchniające

Zwiększają objętość produktu, ale także wpływają niekorzystnie na pracę wątroby.

handelżywnośćmięso
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także