Podlaskie/ Augustowska jagodzianka na liście produktów tradycyjnych

Tradycyjna augustowska jagodzianka, nadziewana świeżymi jagodami, została wpisana na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie na tej liście figurują już 64 produkty z regionu.

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1608 produktów tradycyjnych.

Jagodzianka jako produkt sprzedawana jest od lat i znana jest w całej Polsce, ale to właśnie Augustów zasłynął ze smaku jagodzianki- powiedziała PAP Katarzyna Tomecka z Pracowni Cukierniczej, gdzie od lat 70. ubiegłego wieku wypieka się jagodzianki.

Tradycja wypieku bułek jagodzianek - jak podają wytwórcy - sięga w regionie Puszczy Augustowskiej XVIII wieku. Dodają, że mieszkańcy tych terenów dostrzegli "walory smakowe i zdrowotne" czarnych jagód tak licznie rosnących w tamtejszych lasach. Miejscowi zaczęli wykorzystywać jagody w przygotowywaniu przeróżnych dań i wypieków, a niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji bułeczek nadziewanych jagodami.

W Pracowni Cukierniczej jagodzianki są wyrabiane według receptury jej właściciela Polikarpa Augustyniaka. Tomecka powiedziała, że to, co ważne w wypieku jagodzianki, to naturalne i świeże produkty, które nadają im "niepowtarzalny smak".

Do wyrobienia ciasta na drożdżówkę potrzebna jest: mąka pszenna, drożdże, sól, mleko, cukier oraz jaja. Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, pozostawia się je do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy rozwałkować i podzielić na równe części. Na kawałek ciasta nakładane jest nadzienie przygotowane z jagód i cukru. Na koniec formowane są bułeczki w odpowiednim kształcie i wypiekane do uzyskania odpowiedniego złocistego koloru.

Tomecka powiedziała, że tym, co wyróżnia augustowskie jagodzianki, jest duża ilość nadzienia jagodowego w stosunku do ilości ciasta. Dodała, że nadzienie sporządza się ze świeżych jagód, a nie np. marmolady czy konfitur. Przekonywała, że w jagodziankach "zakochali się" nie tylko miejscowi, ale również turyści odwiedzający Augustów.

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dostał gotówkę od ojca. Co z podatkiem? Skarbówka wydała stanowisko
Dostał gotówkę od ojca. Co z podatkiem? Skarbówka wydała stanowisko
Więcej niż na lokacie. Oszczędza tak już ponad 4 miliony Polaków
Więcej niż na lokacie. Oszczędza tak już ponad 4 miliony Polaków
5 tys. złotych. Tyle potrafią zarobić jednego dnia
5 tys. złotych. Tyle potrafią zarobić jednego dnia
Niepokojące wyniki kontroli. To ustaliła Państwowa Inspekcja Pracy
Niepokojące wyniki kontroli. To ustaliła Państwowa Inspekcja Pracy
Ceny gazu w górę. O tyle więcej zapłacimy za rachunki
Ceny gazu w górę. O tyle więcej zapłacimy za rachunki
Niemiecki dziennik. Czy Zalando wykorzystuje pracowników z Polski?
Niemiecki dziennik. Czy Zalando wykorzystuje pracowników z Polski?
Wprowadzają konsumentów w błąd. "Fałszywe wody" w sklepach
Wprowadzają konsumentów w błąd. "Fałszywe wody" w sklepach
Przy tych chorobach można liczyć na 1878 zł miesięcznie. Oto szczegóły
Przy tych chorobach można liczyć na 1878 zł miesięcznie. Oto szczegóły
W tych miastach zarabia się najwięcej. Średnio ponad 10 tys. zł
W tych miastach zarabia się najwięcej. Średnio ponad 10 tys. zł
Pamiętaj o tej uldze. Czas tylko do końca grudnia
Pamiętaj o tej uldze. Czas tylko do końca grudnia
10 tys. zł opłaty dla właścicieli działek. Urzędnicy mierzą odległości
10 tys. zł opłaty dla właścicieli działek. Urzędnicy mierzą odległości
Fala żywności z Ukrainy płynie do Polski. Wśród nich te produkty
Fala żywności z Ukrainy płynie do Polski. Wśród nich te produkty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯