WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Podlaskie/ Augustowska jagodzianka na liście produktów tradycyjnych

Tradycyjna augustowska jagodzianka, nadziewana świeżymi jagodami, została wpisana na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie na tej liście figurują już 64 produkty z regionu.

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1608 produktów tradycyjnych.

Jagodzianka jako produkt sprzedawana jest od lat i znana jest w całej Polsce, ale to właśnie Augustów zasłynął ze smaku jagodzianki- powiedziała PAP Katarzyna Tomecka z Pracowni Cukierniczej, gdzie od lat 70. ubiegłego wieku wypieka się jagodzianki.

Tradycja wypieku bułek jagodzianek - jak podają wytwórcy - sięga w regionie Puszczy Augustowskiej XVIII wieku. Dodają, że mieszkańcy tych terenów dostrzegli "walory smakowe i zdrowotne" czarnych jagód tak licznie rosnących w tamtejszych lasach. Miejscowi zaczęli wykorzystywać jagody w przygotowywaniu przeróżnych dań i wypieków, a niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji bułeczek nadziewanych jagodami.

W Pracowni Cukierniczej jagodzianki są wyrabiane według receptury jej właściciela Polikarpa Augustyniaka. Tomecka powiedziała, że to, co ważne w wypieku jagodzianki, to naturalne i świeże produkty, które nadają im "niepowtarzalny smak".

Do wyrobienia ciasta na drożdżówkę potrzebna jest: mąka pszenna, drożdże, sól, mleko, cukier oraz jaja. Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, pozostawia się je do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy rozwałkować i podzielić na równe części. Na kawałek ciasta nakładane jest nadzienie przygotowane z jagód i cukru. Na koniec formowane są bułeczki w odpowiednim kształcie i wypiekane do uzyskania odpowiedniego złocistego koloru.

Tomecka powiedziała, że tym, co wyróżnia augustowskie jagodzianki, jest duża ilość nadzienia jagodowego w stosunku do ilości ciasta. Dodała, że nadzienie sporządza się ze świeżych jagód, a nie np. marmolady czy konfitur. Przekonywała, że w jagodziankach "zakochali się" nie tylko miejscowi, ale również turyści odwiedzający Augustów.

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Gigantyczna kumulacja w Eurojackpot. Do wygrania setki milionów złotych
Gigantyczna kumulacja w Eurojackpot. Do wygrania setki milionów złotych
Przekręt "na kaucję". Tak oszukał dwie seniorki. Straciły fortunę
Przekręt "na kaucję". Tak oszukał dwie seniorki. Straciły fortunę
Zbiera śmieci przed domem. Sąsiedzi są bezradni
Zbiera śmieci przed domem. Sąsiedzi są bezradni
Za te choroby ZUS wypłaci 1878 zł miesięcznie. Lista jest długa
Za te choroby ZUS wypłaci 1878 zł miesięcznie. Lista jest długa
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Zakonnice deweloperki chcą zabudować teren klasztoru. W Zakopanem wrze
Zakonnice deweloperki chcą zabudować teren klasztoru. W Zakopanem wrze