Polskę zaleje żywność dla najuboższych
Federacja Polskich Banków Żywności przygotowuje umowy z organizacjami, które rozdadzą paczki z Zachodu.
Pod koniec maja lub na początku czerwca trafią do najuboższych produkty ze wsparcia żywnościowego z Unii Europejskiej. Banki Żywności - które będą przekazywać je organizacjom rozdającym paczki - oceniają, że w połowie maja dopiero produkty przyjadą od producentów do magazynów. Aby otrzymać wsparcie, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 684 złotych miesięcznie, a w przypadku osób samotnych - 813 złotych na miesiąc.
Katarzyna Gierczycka z Federacji Polskich Banków Żywności teraz przygotowuje umowy z organizacjami partnerskimi, które rozdają paczki lub gotują posiłki dla najuboższych. Wyjaśnia, że asortyment produktów będzie szerszy niż w poprzednim podprogramie żywnościowym. Przedtem było pięć - teraz będzie trzynaście produktów: olej rzepakowy, cukier, makaron świderki, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, ser żółty, mleko, dżem truskawkowy, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, mielonka wieprzowa, i klopsiki w sosie własnym.
Aby otrzymać wsparcie, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 684 złotych miesięcznie, a w przypadku osób samotnie gospodarujących - 813 złotych na miesiąc.
Osoby spełniające to kryterium powinny zgłosić się do miejskich lub gminnych ośrodków pomocy społecznej, które kwalifikują potrzebujących.
Regionalnymi dystrybutorami pomocy żywnościowej z UE w podprogramie 2015 będą 3 organizacje: Banki Żywności, Polski Komitet Pomocy Społecznej i PCK. Do ich organizacji partnerskich powinni zgłaszać się także podopieczni Caritas Polska. Organizacja - ze względu na restrykcyjne warunki kwalifikacji beneficjentów - wycofała się z dystrybucji unijnej żywności.
Banki Żywności wsparły już miliony
W 2014 roku Banki Żywności wsparły ponad 1,3 miliona osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie ponad 47 000 ton żywności na cele społeczne. Oznacza to pomoc żywnościową od Banków Żywności w postaci 12 tirów żywności dziennie. Pomoc przekazano do 3800 organizacji i instytucji społecznych.
Banki Żywności pozyskiwały i przekazywały produkty spożywcze takie jak: owoce i warzywa, ryż, makaron, napoje, mleko, sery, pieczywo oraz słodycze. Wartość przekazanej potrzebującym żywności to ponad 115 milionów złotych!
W Polsce 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują one kwotą mniejszą niż 551 zł. Jednocześnie co roku 9 milionów ton żywności marnuje się.