Producenci drobiu ostrzegają. To stanie się z cenami jajek
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ostrzega przed możliwymi podwyżkami cen jaj w najbliższych tygodniach. Sezonowy wzrost cen może być ograniczony, ale nieunikniony.
Jak podaje farmer.pl, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz poinformowała, że przełom sierpnia i września to czas, kiedy ceny jaj zazwyczaj rosną. Choć nie zawsze wpływa to na rynek detaliczny, na rynku hurtowym wzrosty są zauważalne. Analitycy przewidują, że jesień i zima przyniosą dalsze podwyżki, choć ich skala może być umiarkowana.
Ile będą kosztowały jajka?
- Tegoroczna sytuacja jest skomplikowana. Z jednej strony mamy ograniczoną podaż jaj, ponieważ choroby drobiu zdziesiątkowały stada niosek i jak do tej pory nie udało się tego potencjału odbudować, a z drugiej strony poziom cenowy jest bardzo wysoki, co będzie ograniczało dynamikę wzrostu. W efekcie ceny jaj pójdą w górę, ale w umiarkowanym zakresie - podkreślała Katarzyna Gawrońska, prezeska Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, cytowana przez farmer.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja cała dobę. Nietypowa maszyna na wrocławskim osiedlu
Portal przypomina, że w sezonie jesienno-zimowym 2024/2025 Polska straciła blisko 15 mln kur niosek z powodu grypy ptaków. Choć producenci rozpoczęli odbudowę stad, proces ten został zakłócony przez wirusa rzekomego pomoru drobiu (ND) w województwie mazowieckim. Wirus ten wpływa nie tylko na drób rzeźny, ale także na kury nioski, co dodatkowo ogranicza produkcję.
Straty w kurnikach
- Od czerwca straty wyniosły około pół miliona kur. Z jednej strony jest olbrzymia chęć do odbudowania stad po chorobach zwalczanych z urzędu, ale z drugiej strony przeszkadza w tym coraz większe zagrożenie rzekomym pomorem drobiu - komentowała szefowa KIPDiP.
Izba zwróciła uwagę na dane Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące produkcji jaj. Dzięki współpracy z KIPDiP, metodyka liczenia została udoskonalona, co pozwala na bardziej precyzyjne dane. Według danych, na które powołuje się farmer.pl, statystyczny Polak konsumuje rocznie około 205 jaj, a krajowa produkcja wynosi 14 miliardów sztuk.