Produkcja cukru w '13/14 w UE spadnie do 16,01 mln t, a w Polsce do 1,61 mln t - KE
26.09. Warsaw (PAP/Bloomberg) - Produkcja cukru w sezonie 2013/2014 w Unii Europejskiej spadnie do 16,01 mln ton wobec 17,22 mln ton w sezonie 2012/2013, a w Polsce zmniejszy się...
26.09.2013 | aktual.: 26.09.2013 17:23
26.09. Warsaw (PAP/Bloomberg) - Produkcja cukru w sezonie 2013/2014 w Unii Europejskiej spadnie do 16,01 mln ton wobec 17,22 mln ton w sezonie 2012/2013, a w Polsce zmniejszy się do 1,61 mln ton z 1,81 mln ton - podała Komisja Europejska w czwartkowym komunikacie.
KE zakłada wzrost produkcji we Francji na kontynencie do 4,30 mln ton wobec 4,22 mln ton w sezonie 2012/2013, a poza kontynentem do 0,28 mln ton wobec 0,41 ton.
Prognoza produkcji dla Niemiec wyniosła 3,50 mln ton wobec 4,01 mln ton wyprodukowanych w poprzednim sezonie.
Prognoza na sezon 2013/2014 obejmuje Unię Europejską składającą się w 28 państw, a dane historyczne przedstawiają obraz 27 gospodarek europejskich. (PAP)
pbys/ osz/