Rośnie konsumpcja wieprzowiny na świecie

Na świecie zjada się coraz więcej wieprzowiny. Najszybciej w latach 2008-2010 rosła konsumpcja tego mięsa w Ameryce Południowej, ale mimo to ludność tego kontynentu nadal spożywa jej najmniej. Najwięcej tego mięsa konsumują Europejczycy.

Spożycie wieprzowiny rośnie na wszystkich kontynentach, ale w niektórych krajach, w ciągu ostatnich lat nieznacznie się zmniejszyło. Dotyczy to np. Korei Południowej, Kanady i Stanów Zjednoczonych.

W latach 1995-2010 najszybciej rosło spożycie wieprzowiny w Ameryce Południowej (o 5,7 proc. rocznie), ale w przeliczeniu na mieszkańca było nadal niskie - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz" autorstwa Grzegorza Dybowskiego i Danuty Rycombel.

Pod względem spożycia wieprzowiny na azjatyckim kontynencie przodował Hongkong. W latach 2008-2010 mieszkańcy tego miasta-państwa średnio w roku konsumowali 66,5 kg na osobę, czyli o 9 kg/osobę więcej niż w latach 2000-2003. W tym okresie w Chinach konsumpcja tego mięsa wzrosła o 4,7 kg (do 36,5 kg/osobę), a np. w Korei Płd. zmniejszyła się o 3,1 kg do 21,8 kg/osobę. Najmniej tego mięsa zjadali Japończycy - 19,5 kg/osobę.

W krajach WNP wzrost spożycia wieprzowiny był także relatywnie duży. Najwięcej zjadano jej na Białorusi, dwukrotnie więcej niż w Rosji i 2,5-krotnie więcej niż na Ukrainie. W latach 2008-2010 na Białorusi konsumowano średnio 44,8 kg tego mięsa na osobę, czyli o 12,9 kg/osobę więcej niż w latach 2000-2003. W Rosji w tym okresie spożycie wzrosło o 6,3 kg/osobę do 19,6 kg, a na Ukrainie o 4 kg do 17 kg na osobę rocznie.

W Ameryce Płd. pod tym względem przoduje Chile, gdzie na jednego mieszkańca przypadło (w latach 2008-2010) średnio 22 kg tego mięsa na osobę. Było to o 4,3 kg więcej niż latach 2000-2003.

O 4 kg w ciągu 10 lat (2000-2010) spadło spożycie wieprzowiny w Kanadzie - do 24,9 kg/osobę. W USA w tym okresie zmniejszyło się ono o 1,2 kg/osobę i wyniosło 28,7 kg.

W UE konsumpcja wieprzowiny niewiele wzrosła, w latach 2008-2010 wynosiła średnio w roku 42,9 kg/osobę. Unia była jedynym regionem, który eksportował to mięso do innych krajów przy wysokiej jego konsumpcji wewnątrz Wspólnoty. Najwięcej wieprzowiny spożywano w Niemczech i w Hiszpanii - średnio ok. 60 kg/osobę, w Danii ok. 55 kg/osobę i w Holandii ok. 41 kg/osobę. Statystyczny Polak w 2010 r. zjadł 42,5 kg wieprzowiny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup