Trwa ładowanie...
produkcja drobiu
20-07-2015 16:49

Rośnie produkcja drobiu w Unii Europejskiej. Na czele Polska

O 4 proc. zwiększyła się unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku wobec tego samego okresu ub.r., przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna utrzymać się w całym 2015 r.

Rośnie produkcja drobiu w Unii Europejskiej. Na czele PolskaŹródło: WP.PL, fot: Pixabay.com/Domena publiczna
d25unan
d25unan

O 4 procent zwiększyła się unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku wobec tego samego okresu w ubiegłym roku. Przoduje Polska z aż 16-procentowym wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna utrzymać się w całym 2015 roku.

Według ostatnich, lipcowych prognoz Komisji Europejskiej, unijne kraje wyprodukują w tym roku o 1,8 proc. więcej drobiu niż w ubiegłym tj. 13,5 mln ton. Większej produkcji sprzyjają niższe ceny pasz - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa w oparciu o dane Komisji Europejskiej.

W pierwszym kwartale bieżącego roku największe dynamiki wzrostu zaobserwowano w Polsce (+16 proc.), Hiszpanii (+8 proc.), Francji (+4 proc.) i Niemczech (+2 proc.). W 2016 roku produkcja drobiu w UE będzie nadal rosła (o 1,5 proc.) do 13,7 mln ton, pod warunkiem że nie wystąpią większe zakłócenia na rynku np. choroby, wzrost cen pasz itp.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ub.r. produkcja drobiu wyniosła 2 mln 210 tys. ton. W tym roku szacowana jest na 2 mln 430 tys. ton. Warto zaznaczyć, że w 2000 r. produkcja drobiu w naszym kraju była na poziomie 619 tys. ton, czyli w ciągu 15 lat wzrosła aż czterokrotnie.

d25unan

KE przewiduje, że spożycie drobiu w UE, po 4-procentowym wzroście w ubiegłym roku, w 2015 r. zwiększy się już tylko o 1 proc., a w 2016 r. o dalsze 1,7 proc. do 13 mln ton, czyli przeciętnie do 25,5 kg na jednego mieszkańca.

Z danych IERiGŻ wynika, że w 2014 r. statystyczny Polak zjadł 27,5 kg mięsa drobiowego, tj. o 1,5 proc. więcej niż rok wcześniej. W tym roku prognoza przewiduje konsumpcję na poziomie 28 kg na osobę.

Mięso drobiowe będzie nadal tańsze od mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny), co będzie zachęcało do konsumpcji.

UE ma w tym roku szansę na zwiększenie eksportu drobiu do krajów azjatyckich i afrykańskich, jak np. Hongkong czy Angola, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. Według ekspertów, epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych. Szacują, że w 2015 r. ze względu na duży popyt ze strony państw Azji i Afryki unijny eksport mięsa drobiowego może zwiększyć się o 6,3 proc. do ok. 1,4 mln ton.

W ocenie KE, w 2016 r. dynamika wzrostu wywozu zmniejszy się do ok. 1,7 proc. ze względu na spodziewany powrót drobiu z USA na rynek światowy. Większą rolę będzie odgrywała także Brazylia - ponieważ Chiny zniosły embargo na brazylijskie mięso.

d25unan
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25unan