Rząd ocenia skutki podwyżki VAT. Oto, co stanie się z cenami
Rezygnacja z zerowego podatku VAT na podstawowe produkty żywnościowe i powrót do stawki 5 proc. będzie miał wpływ na inflację szacowaną na 0,8-1,0 pkt. proc. - podaje Ministerstwo Finansów.
08.04.2024 15:52
Wiceminister finansów Jurand Drop stwierdził, że "wpływ przywrócenia 5 proc. stawki VAT na podstawowe artykuły żywnościowe na inflację szacowany jest przez Ministerstwo Finansów i ekspertów rynkowych na ok. 0,8-1,0 pkt. proc., przy czym wielkość tę należy uznać za poziom maksymalny".
Przypomnijmy, że najnowszych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że w marcu 2023 r. inflacja wyniosła 1,9 proc. rdr. Tempo wzrostu cen jest zatem najniższe od 2019 r.
Z szacunków Ministerstwa Finansów wynika również, że powrót stawki VAT na żywność do 5 proc. oznacza wzrost dochodów z VAT o 7,18 mld zł w 2024 r.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik
Zerowy VAT na żywność. Na jakie produkty?
Zerowa stawka VAT obejmowała podstawowe produkty spożywcze: owoce, warzywa, mięso, nabiał i produkty ze zbóż. Stawką 0 proc. objęte były towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze zaczęła obowiązywać od 1 lutego 2022 r. i była przedłużana w 2023 r. Gdy wprowadzał ją rząd Mateusza Morawieckiego, inflacja wynosiła 9,2 proc. w ujęciu rocznym (za styczeń 2022 r.).
W grudniu 2023 r. minister finansów Andrzej Kosztowniak (członek tzw. dwutygodniowego rządu PiS) przedłużył obowiązywanie zerowej stawki VAT na żywność o kolejne trzy miesiące - od stycznia do końca marca 2024 r. Kolejną decyzję w tej sprawie musiał podjąć już rząd Donalda Tuska.
VAT od kwietnia. Tak wygląda przykładowa skala podwyżek
Jakiego wzrostu cen w sklepach należy spodziewać się w związku z zakończeniem obowiązywania zerowej stawki VAT na żywność? Ostatnio pisaliśmy, że na początku marca 2024 r. ekonomista Rafał Mundry wyliczył, że średni wzrost kosztów zakupu jedzenia dla rodzin wyniesie ok. 50-100 zł na miesiąc.
Z przykładowych wyliczeń wynika, że cena produktu, która po obniżeniu VAT-u na żywność, wynosiła 1,90 zł, a od kwietnia 2024 r. może wzrosnąć do 2 zł. W przypadku droższych produktów wzrost cen (po dodaniu 5-proc. stawki VAT) jest bardziej zauważalny.