Skontrolowali polskie wina. Nagminnie powtarza się jeden błąd

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę wina produkowane w Polsce. Choć ich jakość jest zadowalająca, to gorzej z oznakowaniem. U 60 proc. producentów kontrola ujawniła nieprawidłowości. Posypały się mandaty.

Najwięcej błędów dotyczyło znakowania polskich win
Najwięcej błędów dotyczyło znakowania polskich win
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zdj. ilustracyjne

W oficjalnym komunikacie IJHARS informuje, że celem kontroli, która została przeprowadzona w 2024 r., było sprawdzenie jakości produktów pochodzących z polskich winnic na etapie produkcji. Inspektorzy odwiedzili 25 podmiotów produkujących wino z polskich winogron i winorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile zaoszczędzisz w 2025 roku? Sonda o trendzie No Buy

Takie wino produkuje się w Polsce. Poważne błędy w oznaczeniach

Kontrolerzy ujawnili nieprawidłowości i uchybienia u 15 producentów (60 proc. skontrolowanych).

Na podstawie badań laboratoryjnych wykonanych na próbkach 39 partii win IJHARS zakwestionowała 6 partii (15,4 proc.) o objętości 104,6 hl. Analizy wykazały niezgodną z deklaracjami producentów zawartość alkoholu i kwasowość.

Jakość polskiego wina nie budzi wielu zastrzeżeń. Natomiast znakowanie tych produktów pozostawia wiele do życzenia i wymaga poprawy - ocenił dr Przemysław Rzodkowiecz, Główny Inspektor IJHARS.

To właśnie w zakresie oznaczeń kontrolerzy dopatrzyli się najwięcej błędów. W tym kontekście przebadali 46 partii win. Informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach zakwestionowali w aż 26 partiach (56,5 proc.).

Wśród nieprawidłowości kontrolerzy wskazują m.in. na wskazywanie niewłaściwej zawartości alkoholu (zaniżonej lub zawyżonej). W niektórych winach brakowało wyszczególnienia wszystkich składników (np. pirosiarczynu potasu).

Co więcej, niektórzy producenci informowali w nieodpowiedni sposób o alergenach. Inni sugerowali, że produkt jest ekologiczny, choć nie posiadają certyfikatu rolnictwa ekologicznego. Czasami brakowało też szczegółowych informacji dotyczących miejsca wytworzenia wina i jego butelkowaniach.

IJHARS podkreśla, że oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.

Mandaty za błędy w polskich wina

Po uzyskaniu wyników kontroli inspektorzy nałożyli osiem kar pieniężnych, a także wydali 8 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania.

Dodatkowo podjęli pięć decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości. Nałożyli również cztery mandaty karne na osoby odpowiedzialne i zastosowali pięć zaleceń pokontrolnych.

Postępowania administracyjne są jeszcze w toku, podobnie jak procedury odwoławcze, więc liczba i charakter sankcji może się jeszcze zmienić.

Rażące błędy w rybach

W ostatnim czasie na celowniku IJHARS znalazły się także ryby i owoce morza. Nieprawidłowości wykryto w ponad 60 proc. sklepów i zakładów produkcyjnych.

Wątpliwości inspektorów wzbudził m.in. zapach ryb po ugotowaniu oraz znakowanie produktów. W wyniku kontroli wymierzyli 61 kar pieniężnych.

Źródło artykułu:WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)