Trwa ładowanie...

Sanepid przebadał lody z automatów. Fatalne wyniki kontroli

Sanepid przeprowadził kontrolę lodów z automatu sprzedawanych nad polskim morzem. Wynika z niej, że stan higieny w branży gastronomicznej pozostawia wiele do życzenia. W ponad połowie próbek stwierdzono obecność bakterii.

W ponad połowie lodów wykryto bakterie (zdj. ilustracyjne)W ponad połowie lodów wykryto bakterie (zdj. ilustracyjne)Źródło: East News, fot: Andrzej Iwanczuk/REPORTER
d3125n7
d3125n7

Jak informuje RMF FM, w całym województwie zachodniopomorskim pobrano 160 próbek, z czego 85 zostało zakwestionowanych. Z kolei w pasie nadmorskim, obejmującym powiaty: gryficki, kamieński, kołobrzeski, koszaliński, sławieński oraz miasto Świnoujście, pobrano 85 próbek lodów, a w 60 z nich stwierdzono nieprawidłowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tyle wyda na wakacje czteroosobowa rodzina. Cena wywołuje dreszcze

Próbki wykazały podwyższony poziom bakterii enterobacteriaceae, co sugeruje, że w procesie produkcji lodów nie zachowano odpowiednich standardów higieny. Na szczęście nie stwierdzono obecności groźnych patogenów, takich jak salmonella.

d3125n7

W wyniku kontroli, sanepid w sześciu przypadkach wydał decyzje administracyjne nakazujące przeprowadzenie mycia i dezynfekcji sprzętu oraz powierzchni produkcyjnych, a także dostarczenie dowodów skuteczności tych działań. Pozostali przedsiębiorcy zostali pouczeni o konieczności zaostrzenia procedur sanitarnych.

Portal przypomina, że bakterie enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. Spożycie produktów, które je zawierają, może jednak prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych. Szczególnie narażone są na to osoby z osłabioną odpornością lub schorzeniami układu pokarmowego.

Warto zauważyć, że w 2022 roku zakwestionowano 44 proc. próbek, a rok wcześniej 42 proc.

Pajęczyny i słodycze w toalecie

W okresie wakacyjnym nadzór inspekcji sanitarnych jest wzmożony. Jak pisaliśmy w WP Finanse, na początku lipca szczeciński sanepid skontrolował 185 lokali gastronomicznych na Pomorzu Zachodnim. W efekcie mandatem ukaranych zostało 16 ze 185 lokali. Łączna kwota kar to 4850 zł.

d3125n7

Inspektorzy mieli zastrzeżenia wobec przeterminowanych towarów, w niektórych punktach nie znaleźli także miejsca do umycia rąk. W innych natknęli się natomiast na pajęczyny na ścianach, oraz popękane ściany z ubytkiem tynku i farby. W jednym z lokali pracownicy trzymali słodycze w toalecie dla pracowników

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3125n7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3125n7