Sztandarowy produkt KFC ma już 60 lat. Z tej okazji sieć rozdaje 195 tys. nagród

Kultowy kubełek KFC ma już 60 lat. Firma właśnie rozpoczęła trwające 4 tygodnie świętowanie. Z tej okazji na klientów czekają niespodzianki.

Colonel Sanders, twórca legendarnej panierki KFC
Źródło zdjęć: © KFC | mat. prasowe
Patryk Skrzat
oprac.  Patryk Skrzat

Tak jak McDonald's ma swojego BigMaca, tak KFC ma kubełek z kurczakami w sekretnej panierce. Mimo że sprzedawany jest już od 60 lat, wciąż mieszanka składników, wymyślona przez Colonela Sandersa, jest utrzymywana w tajemnicy.

Obraz
© KFC | mat. prasowe

W tym czasie zmieniał się za to wygląd kubełka i wystrój restauracji. Z okazji jubileuszu sieć wraca jednak do starego opakowania. Również obsługa restauracji wita gości w klasycznych uniformach. To jednak niejedyne atrakcje.

Obraz
© KFC | mat. prasowe

16 sierpnia wystartowała urodzinowa loteria, która potrwa do 11 września 2017 roku. Do wygrania będzie aż 195 tysięcy nagród. - Aby wziąć udział w zabawie, wystarczy zakupić jeden z promocyjnych kubełków i odebrać kupon ze zdrapką. Poza nagrodami podstawowymi, m.in. urodzinowymi koszulkami czy przypinkami, kupon uprawnia do gry o jedną z nagród głównych: voucherów biura podróży o wartości 5 tys. zł i Złotych Kubełków, które dzięki magnetycznej karcie będzie można napełniać codziennie - informują przedstawiciele KFC.

Aby to zrobić, trzeba zarejestrować numer kuponu na stronie www.loteriakfc.pl, by wziąć udział w losowaniu. Loteria będzie obowiązywała we wszystkich restauracjach sieci i w dostawie.

W Polsce od 17 lat

Amerykańska sieć barów szybkiej obsługi została założona 20 marca 1930 roku przez Harlanda Sandersa. Historia sieci w Polsce jest dużo krótsza. W PRL-u nie do pomyślenia było otwarcie amerykańskiej sieciówki. Pierwsza restauracja w naszym kraju powstała więc dopiero w 1995 r. w Szczecinie. Za jej powstanie odpowiadała firma AmRest, która na swojej stronie internetowej wspomina, że nie było to proste zadanie.

Obraz
© KFC | mat. prasowe

- Mimo niekończącej się problemów: awarii elektrycznych, przeciekających dachów, usterek sprzętu - otwarcie było wielkim sukcesem - czytamy jednak. - Naszym największym problemem było utrzymanie w restauracji wystarczcającej ilości kurczaka, by zaspokoić ogromną liczbę klientów odwiedzających naszą restaurację. Była to ciężka praca, ale nasz KFC-biznes rozwijał się jak na drożdżach - informują przedstawiciele AmRest.

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup