Tyskie i Żywiec bez szans. Piwosze z Polski wybrali najlepsze piwo
249 piw z 33 browarów walczyło w konsumenckim konkursie w ramach 45. Ogólnopolskiego święta chmielarzy i piwowarów "Chmielaki Krasnostawskie 2015". Piwosze wybrali najlepsze piwo konkursu, które zdobyło Gran Prix, oraz zwycięzców w 16 kategoriach. Oto laureaci.
Kategoria: ,,Piwa jasne w stylu Pils"
Miłosława Pilznera wyróżnia odmienny smak i aromat, powstały dzięki otwartej fermentacji i użytym do produkcji odmianom chmielu - zachwala producent. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje bez sztucznego przyspieszania i bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Miłosław Pilzner zawiera 5,4% alkoholu i jest dziełem piwowarów z Browaru Fortuna.
Kategoria: ,,Piwa w stylu Bock/Koźlak"
Perła Koźlak to piwo ciemne mocne o z zawartości 7% alkoholu, warzone metodą dolnej fermentacji. Koźlaka charakteryzuje barwa i aromat dzięki zastosowaniu czterech rodzajów słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, barwiącego oraz karmelowego. Piwo jest dystrybuowane w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml. Marka należy do lubelskiej spółki Perła, której historia powstania sięga 1844 roku.
Kategoria: ,,Piwa jasne w stylu Leichtbier"
Chmielak w składzie zawiera kompozycję chmielu goryczkowego Marynka i aromatycznego Sybilla. Zawartość alkoholu to 4,6%. Marka należy do firmy Browar Jagiełło, którą w 1993 roku założyli Grażyna i Lucjan Jagiełłowie. Zakład ma siedzibę na terenie dawnego punktu usługowego PGR w miejscowości Pokrówka pod Chełmem.
Kategoria: ,,Piwa jasne w stylu Marcowe"
Rohozec Trinactka to czeski, złoty mocniejszy lager z charakterystyczną nutą goryczki. Zawartość alkoholu to 5,9%. Historia firmy sięga połowy XIX wieku, kiedy rod Ungrów nakazał wybudować na peryferiach Turnova browar. Spółka pod nazwą Pivovar Rohozec powstała w 2004 roku, wznawiając produkcję jednego ze znanych z lat 80. czeskich piw.
Kategoria: ,,Piwa w stylu Porter Bałtycki"
Browar Trzy Korony to firma kontynuująca puławską tradycje piwowarską z przełomu XIX i XX wieku. Składniki do produkcji piw, przedsiębiorstwo sprowadza z Bambergu w Bawarii. Fade To Black to nowa propozycja firmy - ciemne, mocne piwo, które jak podały Trzy Korony - dostępne będzie tylko na zamówienie.
Kategoria: ,,Piwa ciemne"
Magnus to ciemne piwo warzone z czterech gatunków słodu. Charakteryzuje je głęboki smak z nutą słodyczy. Zawartość alkoholu to 6%. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 ml. Początkowe możliwości produkcyjne firmy prowadzonej przez Jagiełłów wynosiły zaledwie 4000 hl rocznie, dziś w zasięgu Browaru Jagiełło jest już cały kraj.
Kategoria: "Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy"
Okocim Radler z Limonką to połączenie lemoniady (55%), piwa jasnego (45%) i soku z limonki. Zawartość alkoholu wynosi 2%. Okocim należy do Grupy Carlsberg, która jest czwartą firmą piwowarską na świecie i trzecią w Polsce. Historia marki Okocim sięga 170 lat. Piwo warzone jest w Małopolsce w Brzesku.
Kategoria: ,,Piwa smakowe i aromatyzowane"
Wiśnia w piwie to jasne, pasteryzowane piwo z dodatkiem kwaśnego soku z wiśni i cukru, powstałe w wyniku fermentacji dolnej. Zawartość alkoholu to 5,2%. Piwo należy do olsztyńskiego Browaru Kormoran - firmy, która - jak piszą właściciele - ma być odpowiedzią na masową produkcję przemysłową międzynarodowych koncernów piwnych w Polsce.
W kategorii ,,Piwa w stylu belgijskim"
Triple Blond to piwo jasne, pełne w stylu belgijskim, powstałe z kompozycji słodów pilzneńskiego, wiedeńskiego i pszenicznego z wyczuwalnymi nutami skórki pomarańczy i zmielonej kolendry. Występuje w butelkach o pojemności 330 ml, ma 8% zawartości alkoholu. Cornelius należy do spółki Sulimar z Piotrkowa Trybunalskiego, której początki działalności datowane są na 1981 rok.
Grodzki Witbier - Browar Grodzka 15_ _
Kategoria: ,,Piwa białe w stylu belgijskim Witbier"_ _
Grodzki Witbier to przykład lekkiego, belgijskiego piwa pszenicznego, powstałego metodą górnej fermentacji. Charakteryzuje go rześki aromat cytrusów i wyczuwalny lekki posmak ziół. Piwo jest dziełem Grodzkiej 15 - browaru restauracyjnego z Lublina, który oferuje możliwość oglądania procesu warzenia własnych piw na oczach zgromadzonych w restauracji gości.
Kategoria: ,,Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter"
Kłos to piwo lekkie, wielozbożowe, chmielone odmianami aromatycznym, powstałe w wyniku górnej fermentacji. Ma charakterystyczny cytrusowy posmak, a w składzie płatki owsiane. Zawartość alkoholu w Kłosie Wielozbożowym to 4,8%. Termin przydatności do spożycia to tylko trzy miesiące. Piwo należy do firmy Browar Kormoran z Olsztyna.
Kategoria: ,,Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel_ " _
Paulaner Hefe Weissbier Dunkel to niemieckie, ciemne piwo pszeniczne, warzone według tradycyjnych receptur, o zawartości alkoholu 5,3%. Ten bawarski browar klasztorny od 1815 roku należy do tzw. ,wielkiej szóstki piw, które każdego roku serwowane są na niemieckim święcie piwa - Oktoberfest. Dystrybutorem Paulanera w Polsce jest grupa Żywiec.
Kategoria: ,,Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell"
Pszeniczne Browarmii Królewskiej to piwo powstałe w otwartych kadziach fermentacyjnych, warzone z bawarskiego słodu pszenicznego, pilzneńskiego słodu jęczmiennego i polskiego chmielu aromatycznego ,,Lubelski". Browarmia Królewska to warszawska restauracja z minibarem, oferująca 12 gatunków własnych piw, warzonych na miejscu w restauracji.
Kategoria: ,,Piwa w stylu Stout Dry/Sweet"_ _
Laureat ma barwę czarną, niemal nieprzejrzystą. Zapach łączący zboża, palone ziarna kawy i gorzką czekoladę. Zawartość alkoholu to 4,8%. Podróże Kormorana Coffe Stout to piwo warzone tradycyjnie metodą górnej fermentacji. Pojemność butelki to 0,5 l. Piwo należy do powstałej w Olsztynie firmy - Browar Kormoran.
Kategoria ,,Piwa miodowe" - Miodne firmy Browar Kormoran
Ciemne piwo miodowe - z naturalnym miodem kwiatowym i posmakiem kawowo-czekoladowym, pasteryzowane i tradycyjnie warzone. Zawartość alkoholu w tym piwie wynosi 5,7%. Miód wykorzystywany do produkcji piwa pochodzi z Warmii, od lokalnego pszczelarza, który współpracuje przedsiębiorstwem Browar Kormoran.
Kategoria: ,,Piwa w stylu American Pale Ale (APA)/ American India Pale Ale (AIPA)"
,,Piaski Nevady" to mocne piwo o zawartości alkoholu 7% w stylu American India Pale Ale. W składzie na uwagę zasługuje aromatyczna mieszanka chmieli ze Stanów Zjednoczonych, co w smaku przekłada się na charakterystyczną goryczkę i posmak owoców cytrusowych i tropikalnych. "Piaski" są dziełem puławskich Trzech Koron, które wprowadziły je na rynek w lipcu 2015 r. Dzieło puławian docenili jurorzy festiwalu ,,Chmielaki 2015". Piaski Nevady otrzymały Grand Prix i zostały uznane najlepszym piwem festiwalu.