Trwa ładowanie...

Ubiegły rok był fatalny dla producentów miodu. Teraz ma być lepiej

W 2014 roku podkarpaccy pszczelarze zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula. Były to najniższe zbiory od kilkunastu lat.

Ubiegły rok był fatalny dla producentów miodu. Teraz ma być lepiejŹródło: WP.PL, fot: Szymon Blik/REPORTER
d2zzhrl
d2zzhrl

Zmienna pogoda w kwietniu może pomóc pszczelarzom, bo wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji. Owady powinny wyprodukować więcej miodu - uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

- Tegoroczna warunki pogodowe nie sprzyjają zbiorom miodów wiosennych. Bywają dni, że jest ciepło i słonecznie, ale często też temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni Celsjusza, co uniemożliwia pszczołom opuszczanie uli oraz zbieranie nektaru - powiedział Dylon.

Dodał, że w tym roku pszczoły zebrały już nektar z niektórych kwiatów m.in. wierzby iwy. - Obecnie rozpoczyna się kwitnienie mniszka lekarskiego i pospolitego, śliwy, tarniny, a niebawem zacznie kwitnąć jabłoń i wiśnia - powiedział prezes rzeszowskich pszczelarzy.

W jego ocenie, dotychczasowe zbiory miodów wiosennych "były krótkie i przeznaczone jedynie na rozwój pszczół". - Kapryśna pogoda pozwoliła np. jedynie na dwudniowy zbiór pożytków z iwy - przypomniał Dylon.

d2zzhrl

Podkreślił jednak, że "zmienna pogoda w kwietniu, która utrudnia normalny rozwój rodzin pszczelich może jednak pomóc pszczelarzom". - Wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji; w konsekwencji owady powinny wyprodukować więcej miodu - wyjaśnił.

Dylon uważa, że jeśli nie nastąpi nagłe załamanie pogody, miody majowe pojawią się pod koniec przyszłego miesiąca.

W 2014 r. podkarpaccy pszczelarze zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula. Były to najniższe zbiory od kilkunastu lat. Praktycznie nie było miodu ze spadzi drzew iglastych. Pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje spadź.

Z Podkarpacia pochodzi ok. 40 proc. miodu spadziowego w Polsce. Jest on droższy od innych miodów. Należy do produktów eksportowych. Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych.

Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Na Podkarpaciu ponad cztery tysiące pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin takie rodziny.

d2zzhrl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zzhrl