Więźniowie będą produkować ekologiczne lody
Więźniowie z zakładu koło Mediolanu
będą mieli swój wkład w walkę z globalnym ociepleniem. Wkrótce
rozpoczną produkcję lodów przyjaznych środowisku, robionych z
lokalnych nieprzetworzonych produktów.
Zrzeszenie włoskich rolników Coldiretti poinformowało, że lody zza krat trafią do sprzedaży już w lutym. Ich produkcją zajmie się niewielka grupa więźniów z oddziału o zaostrzonym rygorze w Opera, kilka kilometrów na południe od Mediolanu.
Przysmak będzie robiony z miejscowego mleka i owoców, produktów nieprzetworzonych i niemodyfikowanych genetycznie - zapewnili przedstawiciele grupy Jobinside, która prowadzi projekt.
Coldiretti przewodzi kampanii "zero kilometrów", która zachęca Włochów, by produkowali i kupowali żywność z lokalnych produktów. Ma to pomóc w zredukowaniu emisji gazów cieplarnianych związanych z transportem.
Według zrzeszenia, Włosi każdego roku wydają ponad 5 miliardów euro na lody w ok. 600 smakach.