Wyższe zbiory jęczmienia w Szkocji cieszą producentów whisky

Z danych szkockiego urzędu statystycznego wynika, że ubiegłoroczne zbiory jęczmienia wzrosły o 8 proc. i sięgnęły ponad 1,7 mln ton. Zdaniem stowarzyszenia The Scotch Malt Whisky Society, to dobra informacja dla producentów whisky.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

W sumie zbiory jęczmienia w Szkocji w ub. r. wzrosły o 133 tys. ton. Na dane te składa się wzrost zbiorów jęczmienia jarego o 147 tys. ton (o 11,1 proc.) i spadek produkcji jęczmienia ozimego o 14 tys. ton.

W komunikacie szkockiego urzędu statystycznego wskazano, że większa produkcja jęczmienia jarego jest wynikiem zwiększenia areału upraw o 21 tys. hektarów (8,5 proc.) i większych o 2,4 proc. plonów. Gorsze zbiory jęczmienia ozimego o 14 tys. ton są wynikiem zmniejszenia areału upraw o 5,3 proc.

The Scotch Malt Whisky Society poinformowało w komunikacie, że jęczmień jest najważniejszym produktem zbożowym w Szkocji, a rynek tego zboża nieznacznie ustępuje wartości rynku bydła czy produktów mlecznych.

"Producenci whisky mają pokaźny udział w rynku jęczmienia, rocznie do warzenia +szkockiej+ zużywają 700-750 tysięcy ton ziarna. Przy czym do słodowania wykorzystują głównie odmiany jęczmienia takie jak Concerto, Optic, Belgravia, które charakteryzują się niską zawartością azotu" - napisano w informacji.

Stowarzyszenie wskazało, że jesienią właściciele destylarni i gorzelni w Szkocji wstrzymali oddech na wiadomość, że zbiory jęczmienia w Szkocji mogą być bardzo złe w wyniku ulewnych deszczy i słabego nasłonecznienia. Obawy te dotyczyły wielkości zbiorów oraz jakości surowca. Mimo, że nie sprawdziły się, spowodowały wzrost cen surowca.

"Nie ma obawy, wzrost cen jęczmienia w Szkocji nie przełoży się bezpośrednio na wzrost cen szkockiej whisky, zwłaszcza tej pochodzącej z pojedynczej beczki i jednego destylatu. Droga od żniw jęczmienia do zabutelkowania whisky jest długa i niezwykle powolna, zajmuje od kilku do ponad 30 lat, tak, więc wzrost cen ziarna zamortyzuje się w tak długim okresie czasu" - wyjaśnia cytowany w komunikacie dyrektor The Scotch Malt Whisky Society w Polsce Stephen Swinney.

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup