Polacy pokochali piwa prosto z miedzianej kadzi

W całym kraju w szybkim tempie przybywa tzw. browarów restauracyjnych, czyli lokali, które proponują swoim gościom własne, warzone na miejscu niepasteryzowane piwa.

Już w przyszłym tygodniu na gdańskiej Starówce ruszy Brovarnia Gdańsk - pierwszy browar restauracyjny w północnej Polsce. Bogdan Kisielewski, prezes spółki Stary Browar, która go uruchamia, liczy, że bez trudu zapełni 300 miejsc, które przygotował dla gości na dwóch poziomach zabytkowej kamienicy nad Motławą. Będzie kusił czterema rodzajami świeżego niepasteryzowanego piwa warzonego wyłącznie z naturalnych surowców. Każdego dnia goście zza szklanej szyby będą mogli obserwować niecodzienny spektakl: krzątaninę głównego piwowara, który gotuje brzeczkę lub dosypuje słodu do kadzi.

|

Obraz
Obraz

Dziś w całym kraju jest już 12 podobnych browarów. Prawie wszystkie, poza wrocławskim Spiżem i krakowskim CK Browarem, powstały po 2005 r. Ale w ciągu dwóch lat ich liczba co najmniej podwoi się. W Płocku przy Starym Rynku powstaje Browar Tumski - drugi w tym mieście. W grudniu ruszy minibrowar przy otwartym w połowie lipca hotelu 1231 w Toruniu. Jeszcze w tym roku smak świeżego piwa poznają m.in. mieszkańcy Białegostoku i Koszalina.

Restauratorzy liczą, że odniosą taki sukces jak Bierhalle - sieć należąca do spółki QLT Restaurant & Bar, której współwłaścicielami są niemiecki przedsiębiorca branży motoryzacyjnej Peter Unger i polski specjalista od rynku nieruchomości Roman Gościk. Pierwszy minibrowar powstał w 2005 r. w Warszawie, a obecnie działa już pięć restauracji, z których każda sprzedaje miesięcznie 12 tys. l piwa.
_ Każdego roku mamy zamiar otwierać co najmniej 3-4 nowe restauracje. Właśnie budujemy je w Białymstoku, we Wrocławiu i drugi lokal w Łodzi _ - zapowiada Stanisław Magdij, dyrektor operacyjny spółki QLT Restaurant & Bar.

Minibrowary cieszą się popularnością, bo coraz więcej Polaków ma już dość piwnej monotonii w sklepach i pubach: wszędzie te same marki, podobny smak. A browary mogą zmieniać rodzaje oferowanego piwa nawet kilkakrotnie w ciągu roku.
_ Znamy ponad sto receptur piwa, które można produkować w każdym z minibrowarów _- mówi Ziemowit Fołat, współwłaściciel firmy Browamator, znawca branży piwnej.

Chętnych do prowadzenia browarów przybywa, choć nie jest to tania inwestycja: na efektowną instalację z miedzianymi zbiornikami, która może wyprodukować 50 tys. l piwa rocznie, trzeba wyłożyć co najmniej 265 tys. euro. Jednak to nic w porównaniu z zyskami, na jakie można liczyć. Wyprodukowanie jednego kufla to koszt od 1,48 zł do 2 zł. Kiedy jednak piwo trafi na stół - jego cena wzrasta do 6-7 zł.

_ Powodzenie restauracji jest gwarantowane. Lokal szybko staje się główną atrakcją miasta. - 80 proc. gości to zagraniczni turyści. Chcą mieć możliwość zabrania piwa za sobą, dlatego jesienią zaczniemy sprzedawać niepasteryzowane piwo w butelkach _- mówi Elżbieta Jakubiak z Brovarii z Poznania.

Bo piwowarska turystyka stała się modna na całym świecie. Lokali przybywa w całej Europie. W Wielkiej Brytanii działa ich 500, w Niemczech - 300, a w samej Danii w ciągu ostatnich pięciu lat powstało prawie sto minibrowarów.

Dlatego wiele miast chciałoby mieć taki browar. Burmistrz Grodziska Mazowieckiego organizuje nawet w sierpniu konferencję, dzięki której ma nadzieję pozyskać chętnych do przywrócenia piwowarskich tradycji miasta.

_ Jak obliczamy, przed 1914 r. na ziemiach, które należą obecnie do Polski, działało ok. 500 browarów _- przypomina Ziemowit Fołat.

Piwo można uwarzyć także w domu. Podobno robi to kilka tysięcy Polaków.

Joanna Pieńczykowska, Tomasz Ł. Rożek
POLSKA Gazeta Opolska

Wybrane dla Ciebie

Lotnisko w Radomiu pustoszeje. W zimę tylko jeden kierunek
Lotnisko w Radomiu pustoszeje. W zimę tylko jeden kierunek
Zamykają sklep za sklepem. Słynna szwedzka sieć znika w oczach
Zamykają sklep za sklepem. Słynna szwedzka sieć znika w oczach
Jazda autobusami za darmo. Chcą, by mieszkańcy porzucili samochody
Jazda autobusami za darmo. Chcą, by mieszkańcy porzucili samochody
Ile sklepów może jeszcze otworzyć Żabka? Padła liczba
Ile sklepów może jeszcze otworzyć Żabka? Padła liczba
Legalizacji nie będzie. Pismo z rządu nie pozostawia wątpliwości
Legalizacji nie będzie. Pismo z rządu nie pozostawia wątpliwości
Tony jagód z Ukrainy jechały do Polski. Oto co wykryły służby
Tony jagód z Ukrainy jechały do Polski. Oto co wykryły służby
Polak wygrał w Eurojackpot. Oto gdzie kupił szczęśliwy kupon
Polak wygrał w Eurojackpot. Oto gdzie kupił szczęśliwy kupon
Ciąg dalszy afery z Allegro. Wpis krąży po internecie. Firma komentuje
Ciąg dalszy afery z Allegro. Wpis krąży po internecie. Firma komentuje
Rząd bierze się za kolejny alkohol. Producenci krytykują wzrost akcyzy
Rząd bierze się za kolejny alkohol. Producenci krytykują wzrost akcyzy
Masz stare dokumenty z czasów PRL? Mogą być warte 20 tys. zł
Masz stare dokumenty z czasów PRL? Mogą być warte 20 tys. zł
Afera o Aldi w Sosnowcu. Mieszkańcy oburzeni. "Okna wychodzą na sklep"
Afera o Aldi w Sosnowcu. Mieszkańcy oburzeni. "Okna wychodzą na sklep"
System kaucyjny w restauracjach. Dopłacimy za napoje. Co ze zwrotem?
System kaucyjny w restauracjach. Dopłacimy za napoje. Co ze zwrotem?