Alma stawia na produkty regionalne
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne - chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i wiele innych - od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju.
We wtorek władze Małopolski podpisały umowę w tej sprawie. Sieć delikatesów Alma została wybrana w drodze konkursu. - To szansa, by nasze produkty regionalne, które od lat promujemy, były dostępne na rynku. Udało się pozyskać partnera, który gwarantuje zbyt w całym kraju i oferuje dobre warunki dla wytwórców, których indywidualnie nie byliby oni w stanie wynegocjować - powiedział marszałek województwa małopolskiego Marek Sowa.
Półki z małopolskimi przysmakami mają być specjalnie oznakowane. Wynegocjowano warunki korzystne dla producentów żywności, którzy za wystawianie swoich specjałów nie będą ponosić dodatkowych opłat. - Chcielibyśmy, aby przysmaki z Małopolski trafiły do szerokiej sieci dystrybucji, a producenci żywności mogli uznać, że produkcja dobrych jakościowo wyrobów regionalnych to ich sposób na życie i że jest to opłacalne - powiedziała PAP dyrektor departamentu turystyki, sportu i promocji w Urzędzie Marszałkowskim Elżbieta Kantor.
Sieć delikatesów została wybrana na 10 lat, umowy handlowe będą odnawiane co roku. Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego będzie nadal promował wyroby pochodzące z regionu znane konsumentom pod marką "Małopolski Smak". - Chcemy wspierać małopolskich producentów żywności, którzy działają z pasją. Mamy w swojej ofercie znakomite produkty regionalne z różnych stron Europy, ale mamy i małopolskie przysmaki i chcemy pokazać, że Polak też potrafi - mówił PAP prezes i dyrektor generalny Alma Market SA Jerzy Mazgaj. Dodał, że trudno na razie oszacować, jaka będzie skala sprzedaży produktów regionalnych.
Lista małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatami UE - Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne - liczy obecnie 11 pozycji. Są to bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (ser), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, chleb prądnicki, jagnięcina podhalańska, śliwka suszona - suska sechlońska.
Na liście produktów regionalnych i tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest 95 wyrobów z Małopolski, a kolejne 100 konsumenci znają z organizowanego od 2005 r. Małopolskiego Festiwalu Smaku.