Trwa ładowanie...
d1qjvwl
d1qjvwl
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Analitycy: rośnie konsumpcja cukru na świecie

Większość ośrodków analitycznych przewiduje w 2015 r. wzrost globalnej konsumpcji cukru. O tym, czy cukier nadal będzie taniał zdecyduje m.in. sytuacja gospodarcza na świecie. Ceny cukru spadają na giełdach od czterech lat.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1qjvwl

Analitycy nie wypowiadają się jednoznacznie na temat cen cukru w tym roku, gdyż są różnice zdań dotyczące wielkości produkcji. O cenach cukru w tym roku zdecydują więc - obok bilansu cukru na świecie - dane makroekonomiczne z największych na świecie gospodarek, kurs dolara i ceny ropy - informuje w swoim raporcie Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Część analityków uważa, że w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień), wzrost spożycia cukru będzie wyższy niż wzrost produkcji i wystąpi nawet deficyt. W sezonie 2014/15 produkcja cukru w zależności od szacunków ma wynieść 175,6-184,3 mln ton, a konsumpcja 171,5-183,8 mln ton. Zapasy cukru szacowane są na poziomie od 26 proc. (amerykański departament ds. rolnictwa - USDA) do 43-44 proc. (firma analityczna - F.O. Licht, Australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki - ABARES) spożycia. Według FAMMU/FAPA, poziom zapasów cukru można uznać za wysoki. Produkcja mniejsza od konsumpcji powinna podziałać prowzrostowo na ceny, ale ich potencjalne podwyżki będą ograniczać zapasy.

Najwięcej cukru na świecie produkuje Azja i Ocenia, gdzie wytwarza się 40 proc. cukru (69,9 mln ton). Liderami produkcji w tym rejonie są Indie (16 proc. udział), Chiny (8 proc.) i Tajlandia (6 proc.). Tuż za krajami azjatyckimi są Ameryki i Karaiby z 39 proc. udziałem. Główni producenci to: Brazylia (21 proc. udział w globalnej produkcji), USA i Meksyk (po 4 proc.). Produkcja na Bliskim Wchodzie stanowi około 2 proc. światowej, a w Afryce 6 proc. Unijna produkcja cukru stanowi 9 proc. światowej.

d1qjvwl

Produkcja cukru w UE-28 (wliczając Chorwację) w sezonie 2014/15 została oszacowana na 16,3 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy i będzie o 1 proc. wyższa od wyniku z poprzedniego sezonu, kiedy wyniosła 16,1 mln ton. Najwięcej cukru w UE produkuje Francja i Wielka Brytania oraz Polska.

Prognoza na sezon 2014/15 zakłada, że konsumpcja cukru będzie o 1,6 proc. wyższa (171,459 mln ton) niż w poprzednim sezonie. Wysoki wzrost zużycia spodziewany jest w Chinach (5,5 proc. do 17,4 mln t) i Indiach (o 3,8 proc. do 27 mln t). Te dwa kraje zużywają aż 26 proc. światowej konsumpcji (odpowiednio 16 i 10 proc.) Kolejnymi największymi konsumentami cukru jest USA i Brazylia.

Według szacunków USDA, zapasy cukru wyniosą w tym sezonie 44,4 mln ton (-2,4 proc.) wobec 45,5 mln ton w poprzednim. Stanowią one 26 proc. globalnego spożycia. Prawie 2/3 magazynowanego cukru na świecie (29,1 mln ton) znajduje się w Azji i Oceanii. A prawie 10 proc. światowych zapasów tego surowca jest w UE (3,8 mln ton).

W 2014 r. można było zauważyć dość dużą zmienność notowań cukru. Pierwsze dwa miesiące przyniosły spadki, od marca obserwowano już jednak podwyżki. Maj i czerwiec to huśtawka notowań, lipiec i sierpień charakteryzowały silne spadki. W połowie września obserwowano mocne odbicie, ale już początek października przyniósł kolejną falę spadków. Można jednak przyjąć, że cukier był zauważalnie tańszy niż rok wcześniej. Cukier biały najdroższy był w połowie maja, kiedy kosztował 494,4 dolarów za tonę, najtańszy zaś w połowie września, kiedy kosztował 389,3 USD/t.

d1qjvwl

W opinii analityków, w 2015 roku ceny cukru będą odzwierciedleniem światowego bilansu cukru. Deficyt przemawia za ich podwyżkami. Na wyższe ceny wskazuje także to, że obecnie w wielu rejonach cukier sprzedawany jest poniżej kosztów produkcji, a konsumpcja - rośnie. Natomiast nadwyżka produkcyjna będzie wpływać na obniżkę cen, podobny skutek będą wywierać wysokie zapasy. Z kolei aktywność inwestorów giełdowych może skutkować także dużą zmiennością cen.

W pierwszym tegorocznym notowaniu cukru (w piątek) w kontraktach amerykańskich, cena spadła o 2,2 proc.

d1qjvwl

Podziel się opinią

Share
d1qjvwl
d1qjvwl