Ceny soku pomarańczowego biją rekordy. Tak źle jeszcze nie było
Sok pomarańczowy może niebawem dołączyć do listy sklepowych rarytasów. Ceny surowca na światowych giełdach błyskawicznie pną się w górę i osiągają historyczne poziomy. Powód? Regiony słynące z produkcji pomarańczy zmagają się z potężnymi problemami.
Hurtowa cena soku pomarańczowego jest obecnie dwa razy wyższa niż w pierwszej połowie 2023 r. i ponad cztery razy wyższa niż chociażby w 2019 r. Najbardziej dynamiczny wzrost ma jednak miejsce w maju tego roku. Cena sok pomarańczowego przebiła już wszystkie historyczne szczyty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spytaliśmy młodych. Wiedzą, ile kosztują prąd, benzyna czy iPhone?
Zmiany klimatu przeszkadzają w produkcji
Co się stało? Przyczyn bezprecedensowych wzrostów jest kilka, ale na pierwszy plan wybijają się problemy producentów pomarańczy w Brazylii. Reuters donosił niedawno, że główne obszary produkcji tego owocu zbiorą w tym roku o jedną czwartą mniej surowca do produkcji soku. - To najniższy wynik od roku 1988/89 - wskazuje agencja.
Brazylijskim rolnikom we znaki daje się przede wszystkim popularna choroba cytrusowa zwana zazielenianiem. Sprawia ona, że owoce są mniejsze, niedojrzałe i nie nadają się do spożycia. W ciągu kilku lat choroba prowadzi także do obumarcia całego drzewka. Według szacunków w Brazylii zainfekowanych mogło zostać nawet 40 proc. drzewek.
Ta liczba nas zaskoczyła. Skutki klimatyczne mocno wpłynęły na branżę - przyznał Juliano Ayres, dyrektor centrum badawczego Fundecitrus.
Dokładnie z tym samym problemem zmaga się Floryda. Produkcja w amerykańskim stanie spadła do najniższego poziomu od stu lat.
Rynek reaguje na podwyżki
Efekty widać już na sklepowych półkach. Brytyjski "Daily Mail" pisze, że ceny soków w supermarketach poszły w górę o 34 proc. Gavin Partington, cytowany przez gazetę dyrektor generalny Brytyjskiego Stowarzyszenia Napojów Bezalkoholowych przyznał, że producenci nie są w stanie uniknąć przenoszenia cen na konsumentów.
"Należy zauważyć, że w przypadku większości innych produktów zawierających soki nie występują takie same niedobory owoców, z których pochodzą" - stwierdził ekspert.