Ceny soku pomarańczowego biją rekordy. Tak źle jeszcze nie było

sok pomarańczowy
sok pomarańczowy
Źródło zdjęć: © Pixabay | JESHOOTS-com
oprac. AS

15.05.2024 15:13

Sok pomarańczowy może niebawem dołączyć do listy sklepowych rarytasów. Ceny surowca na światowych giełdach błyskawicznie pną się w górę i osiągają historyczne poziomy. Powód? Regiony słynące z produkcji pomarańczy zmagają się z potężnymi problemami.

Hurtowa cena soku pomarańczowego jest obecnie dwa razy wyższa niż w pierwszej połowie 2023 r. i ponad cztery razy wyższa niż chociażby w 2019 r. Najbardziej dynamiczny wzrost ma jednak miejsce w maju tego roku. Cena sok pomarańczowego przebiła już wszystkie historyczne szczyty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zmiany klimatu przeszkadzają w produkcji

Co się stało? Przyczyn bezprecedensowych wzrostów jest kilka, ale na pierwszy plan wybijają się problemy producentów pomarańczy w Brazylii. Reuters donosił niedawno, że główne obszary produkcji tego owocu zbiorą w tym roku o jedną czwartą mniej surowca do produkcji soku. - To najniższy wynik od roku 1988/89 - wskazuje agencja.

Brazylijskim rolnikom we znaki daje się przede wszystkim popularna choroba cytrusowa zwana zazielenianiem. Sprawia ona, że owoce są mniejsze, niedojrzałe i nie nadają się do spożycia. W ciągu kilku lat choroba prowadzi także do obumarcia całego drzewka. Według szacunków w Brazylii zainfekowanych mogło zostać nawet 40 proc. drzewek.

Ta liczba nas zaskoczyła. Skutki klimatyczne mocno wpłynęły na branżę - przyznał Juliano Ayres, dyrektor centrum badawczego Fundecitrus.

Dokładnie z tym samym problemem zmaga się Floryda. Produkcja w amerykańskim stanie spadła do najniższego poziomu od stu lat.

Rynek reaguje na podwyżki

Efekty widać już na sklepowych półkach. Brytyjski "Daily Mail" pisze, że ceny soków w supermarketach poszły w górę o 34 proc. Gavin Partington, cytowany przez gazetę dyrektor generalny Brytyjskiego Stowarzyszenia Napojów Bezalkoholowych przyznał, że producenci nie są w stanie uniknąć przenoszenia cen na konsumentów.

"Należy zauważyć, że w przypadku większości innych produktów zawierających soki nie występują takie same niedobory owoców, z których pochodzą" - stwierdził ekspert.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także