Ceny żywności na świecie najwyższe od trzech lat. W górę wystrzelił cukier
Specjalistyczny indeks cen żywności FAO wzrósł ze 175,2 pkt. w czerwcu do 179,1 pkt. w lipcu. Choć oznacza to wzrost o 2,2 punktu proc., winduje indeks do najwyższego od grudnia 2014 r. poziomu. Najbardziej podrożały między innymi cukier i zboża.
05.08.2017 | aktual.: 05.08.2017 18:23
Niepokojące jest również to, że roczne tempo wzrostu światowych cen żywności zwiększyło się w lipcu do 10,2 proc. wobec 6,9 proc. w czerwcu. Zdaniem ekspertów Credit Agricole Bank Polska głównie wywołały to silne roczne wzrosty cen zbóż.
W lipcu było to +9,5 proc, a w czerwcu ceny spadały o 1,7 proc. Za wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym głównym winowajcą jest cukier (5,2 proc.), zboże (5,1 proc.) oraz produkty mleczne (3,6 proc.).
Indeksowi nie pomogły spadki cen oleju roślinnego (-1,1 proc.) i mięsa (-0,1 proc.). - W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja wzrostu cen zbóż, które osiągnęły najwyższy poziom od lipca 2015 r. W kierunku zwiększenia ich cen oddziałują prognozy wskazujące, że w sezonie 2017/2018 odnotowany zostanie pierwszy od 5 lat spadek światowych zapasów zbóż - mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.
Jego zdaniem jest to tym bardziej prawdopodobne, że prognoza zbiorów ze względu na suszę w Ameryce Północnej będzie niższa. To z kolei spowoduje, że po ostatnich cenach zbóż na minimalnych poziomach w najbliższych miesiącach należy się spodziewać wzrost cen.