Co trzeci Polak marnuje żywność. Co wyrzucamy?
Eksperci zwracają jednak uwagę, że z roku na rok odsetek tych, którzy marnują jedzenie, spada. Trzy lata temu przyznawało się do tego 40 procent badanych .
Eksperci zwracają jednak uwagę, że z roku na rok odsetek tych, którzy marnują jedzenie, spada. Trzy lata temu przyznawało się do tego 40 procent badanych .
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski wyliczał, że do kosza trafia niemal wszystko. Najczęściej wyrzucamy wędliny, co, zdaniem Marka Borowskiego, nie dziwi, bo te produkty szybko się psują. Drugie miejsce na liście najczęściej wyrzucanej żywności zajmuje pieczywo.
Jakub Antoszewski z Instytutu Millward Brown zwraca uwagę, że Polacy popełniają błędy już na etapie zakupów. Zamiast zrobić listę rzeczy niezbędnych, idą na zakupy głodni i kupują wszystko, co jest pod ręką. Niepotrzebne produkty zalegają w lodówce i tracą przydatność do spożycia.
Szef kuchni Jan Kuroń radzi, by do wszelkich promocji podchodzić z rozsądkiem i nie kupować na zapas, bo później efekt jest taki, że jedzenie ląduje w koszu. Polacy, na co zwrócił uwagę Jan Kuroń, kupują też produkty słabej jakości, tak jest często w przypadku wędliny czy pieczywa.
Z badań wynika, że większą świadomość, jeśli chodzi o racjonalne zakupy, ma młodsza część społeczeństwa.
Badania z ubiegłych lat wykazały, że w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności rocznie, z czego 2 miliony ton wyrzucają do śmieci konsumenci.