Cukier na wagę złota
Ceny cukru wzrosły do poziomu najwyższego o niemal 30 lat. Analitycy obawiają się dalszych wzrostów cen podyktowanych rosnącym zapotrzebowaniem, spadającą podażą i niesprzyjającą pogodą.
Tylko dziś cukier na światowych rynkach podrożał o trzy procent i kosztuje ponad 21 dolarów za funt. Ostatnim razem tak wysokie ceny odnotowano wiosną 1981 roku.
Światowe zapotrzebowanie na cukier jest coraz większe, chociażby ze względu na potrzeby rynku paliwowego; z cukru wytwarza się bowiem etanol.
Najwięksi producenci mają także kłopoty zarówno z finansami jak i z pogodą. W Brazylii zbyt obfite opady ograniczają zbiór plonów, w Indiach z kolei panuje susza.
Zdaniem Cohena konsumenci w Unii Europejskiej, gdzie obowiązują limity produkcji cukru na razie nie powinni odczuć różnic w cenach produktów takich jak ciastka czy słodkie napoje. Na świecie jednak ceny mogą dalej rosnąć - w ciągu najbliższego roku może bowiem zabraknąć nawet 5 milionów ton cukru.