FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 27% ilościowo, 8% wartościowo w styczniu br.
Warszawa, 30.03.2015 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski wzrósł o 27% r/r do 43,9 tys. ton w styczniu br., a w ujęciu wartościowym - o 8% do 19,2 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 11% do 6,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 22% do 3,8 mln euro.
30.03.2015 | aktual.: 30.03.2015 15:38
"Średnia wartość eksportu obniżyła się o 15% do 437 euro/t, czyli do około 1,87 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 64% wywozu" - czytamy w raporcie.
Głównymi odbiorcami były Niemcy, Węgry i Litwa oraz Łotwa, a z krajów pozaunijnych - Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Gruzja.
"Cukier sprowadzano po średnio 559 euro/t (-13% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,39 zł/kg. Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 90% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła z krajów trzecich" - czytamy dalej.
W styczniu 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wrosło - o 19% do 15,4 mln euro i o 37% do 37,1 tys. ton.
"Eksport zwiększył się znacznie dynamiczniej ilościowo niż wartościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć ze spadkiem cen" - skomentowano w raporcie.
(ISBnews)