Gastronomia nad morzem pod lupą sanepidu

8 zamkniętych punktów punktów gastronomicznych, 624 lokale ukarane mandatami karnymi na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli gastronomii przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem.

Gastronomia nad morzem pod lupą sanepidu
Źródło zdjęć: © Eastnews | Adam STASKIEWICZ

27.08.2016 | aktual.: 27.08.2016 12:25

8 zamkniętych punktów punktów gastronomicznych, 624 lokale ukarane mandatami karnymi na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli gastronomii przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem.

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar powiedział IAR, że w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych, odbyło się 4 tysiące kontroli. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano. Nieprawidłowości dotyczyły braku higieny, bałaganu, nieodpowiedniego przechowywania żywności. Często też pracownicy nie mieli wymaganych badań.

Jan Bondar dodał, że w co trzeciej kontrolowanej lodziarni w województwie zachodniopomorskim stwierdzono uchybienia. Wykryto enterobakterie w lodach, na szczęście niechorobotwórcze. Świadczy to jednak o stanie higieny odbiegającym od oczekiwań.

Wyniki kontroli obejmują okres do początku czerwca do połowy sierpnia w województwach pomorskim i zachodniopomorskim.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (16)