GIS ostrzega. W pasztecie z dzika wykryto groźne bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w sprzedawanej żywności. Sprawa dotyczy jednej partii pasztetu pieczonego z dzika. Produkt już jest wycofywany z rynku.
02.10.2020 18:41
Jak informuje GIS, ostrzeżenie dotyczy pasztetu pieczonego z dzika, 200 g, o numerze partii 16/09/2020 i terminie przydatności do spożycia: 26.10.2020 r. Producentem pasztetu jest Provincja sp. z o.o. z Sulęcina.
W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu a nawet sepsy
Inspekcja Weterynaryjna zaraz po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym Provincja sp. z o.o., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie wydał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje poprzez zamgławianie. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.
GIS zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.