GUS: w marcu ciągle deflacja, ale mniejsza niż w lutym - wyniosła 1,5 proc. rdr (opis)

W marcu dalej mieliśmy deflację, ale mniejszą, niż w lutym; ceny spadły o 1,5 proc. (rdr), wobec 1,6 proc. miesiąc wcześniej - poinformował w środę GUS. W porównaniu do lutego br. ceny jednak wzrosły, po raz pierwszy od listopada 2014 r. - były wyższe o 0,2 proc.

15.04.2015 15:50

Ekonomiści ankietowani przez PAP szacowali, że ceny towarów i usług spadły w marcu o 1,4 proc. rok do roku, zaś w ujęciu miesięcznym wzrosły o 0,3 proc.

Według Głównego Urzędu Statystycznego największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika inflacji na poziomie minus 1,5 proc. miały obniżki opłat związanych z transportem (o 9,9 proc.), niższe ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 3,5 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 5,3 proc.).

Wskaźnik inflacji podniósł natomiast wzrost cen związanych z mieszkaniem (o 0,5 proc.), łącznością (o 2,1 proc.), napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 1,4 proc.), a także towarów i usług w zakresie rekreacji i kultury (o 1,2 proc.)

Natomiast największy wpływ na wynik inflacji w ujęciu miesięcznym (0,2 proc.) miały w marcu wyższe ceny transportu, a także odzieży i obuwia. Na obniżenie tego wskaźnika wpływały niższe ceny żywności i napojów bezalkoholowych oraz towarów i usług związanych z rekreacją i kulturą.

"Ceny żywności obniżyły się w marcu 2015 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1 proc. (wobec utrzymania się na niezmienionym poziomie przed miesiącem). Najbardziej potaniała mąka (o 1,2 proc.), oleje i tłuszcze (o 0,9 proc.) oraz warzywa (o 0,8 proc.). Konsumenci mniej niż w lutym br. płacili także za mleko (o 0,3 proc.), mięso wołowe (o 0,2 proc.), wędliny, pieczywo oraz sery i twarogi (po 0,1 proc.)" - poinformował urząd statystyczny.

Natomiast ceny mięsa wieprzowego, ryb i owoców morza, jaj oraz ryżu pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. "Droższy niż w lutym br. był natomiast cukier (o 2,3 proc.). W marcu br. więcej należało zapłacić także za owoce (o 1,5 proc.), mięso cielęce (o 0,5 proc.), makarony i produkty makaronowe (o 0,3 proc.), mięso drobiowe oraz artykuły w grupie +jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne+ (po 0,1 proc.)" - napisano w komunikacie.

Przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu utrzymały się w marcu ceny napojów bezalkoholowych. Więcej natomiast płacono za kawę (o 0,6 proc.), herbatę oraz kakao i czekoladę w proszku (po 0,1 proc.). Obniżyły się ceny soków owocowych i warzywnych (o 0,6 proc.), a także wód mineralnych lub źródlanych (o 0,5 proc.).

Za wyroby tytoniowe należało w marcu zapłacić o 0,7 proc. więcej niż w lutym, a za napoje alkoholowe o 0,1 proc. mniej niż w poprzednim miesiącu.

"Koniec wyprzedaży kolekcji jesienno - zimowej, a także wprowadzenie na rynek nowej kolekcji wiosenno - letniej spowodowało, iż w marcu br. ceny odzieży, a także obuwia ukształtowały się na poziomie odpowiednio o 1 proc. i 0,6 proc. wyższym niż w lutym br" - wyjaśnił GUS.

"Ceny towarów i usług związanych z mieszkaniem utrzymały się na poziomie notowanym w lutym br. Na poziomie zbliżonym do obserwowanego przed miesiącem pozostały opłaty za użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii" - dodano w komunikacie.

W marcu br. wzrosły opłaty związane ze zdrowiem (o 0,1 proc.). Więcej należało zapłacić za usługi lekarskie (o 0,3 proc.), stomatologiczne (o 0,2 proc.) oraz szpitalne (o 0,1 proc.). Ceny wyrobów farmaceutyczne utrzymały się na poziomie obserwowanym w lutym br.

"Po obserwowanych od września 2014 r. spadkach, w marcu br. wzrosły ceny w zakresie transportu (o 1,9 proc.), głównie w wyniku podwyżek cen paliw do prywatnych środków transportu (przeciętnie o 3,7 proc., w tym oleju napędowego - o 4,7 proc., benzyny - o 4,6 proc., przy spadku cen gazu ciekłego - o 4,4 proc.)" - wskazano w komunikacie.

Zgodnie z danymi GUS opłaty związane z łącznością były w marcu wyższe o 0,2 proc., a ceny towarów i usług związanych z rekreacją i kulturą w marcu br. obniżyły się przeciętnie o 0,2 proc. Opłaty dotyczące edukacji pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Ceny w restauracjach i hotelach były wyższe niż w lutym br. o 0,2 proc., natomiast mniej niż w poprzednim miesiącu płacono za usługi finansowe świadczone przez banki i inne instytucje (o 7,3 proc.).

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)