Jak rozpoznać dobre mięso? Ekspert doradza, co kupić na grilla
- Często patrzymy stereotypowo, czyli wybieramy mięso luzem. Mięso zapakowane jest absolutnie mięsem lepszym. Nie ma styczności z innymi mięsami, z otoczeniem, możemy je przechowywać przynajmniej kilka dni dłużej - doradza w programie #dziejesienazywo Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
25.05.2016 | aktual.: 25.05.2016 12:36
- Często patrzymy stereotypowo, czyli wybieramy mięso luzem. Jednak to zapakowane jest absolutnie lepsze. Nie ma styczności z innymi mięsami, z otoczeniem, możemy je przechowywać przynajmniej kilka dni dłużej - doradza w programie #dziejesienazywo Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Ekspert tłumaczy, że wynika to z hermetycznego opakowania. Według niego, w Polsce cały czas popularny jest mit mówiący, że zapakowana wieprzowina czy drób oznacza starszy i przeterminowany towar.
- Barwa musi być różowo-czerwona. Wskazuje ona, że mięso jest wysokiej jakości - dodaje.
Choiński tłumaczy też, że warto sprawdzać wodochłonność mięsa. Co to oznaczy? W skrócie, ile szynka czy karkówka oddają wody. Im mniej, tym oczywiście lepiej.
- To nie jest nastrzykiwanie, to jest to, ile mięso odda z siebie osocza. Takie mięso, które ma więcej wody w sobie, ma lepszą przepuszczalność ciepła. Szybciej się nam ugrilluje czy upiecze. Jest lepszej jakości, bardziej kruche - tłumaczy przez Związku Polskie Mięso.
Choiński dodaje, że w przypadku wyboru wołowiny nie powinien odstraszać zapach. Ten wynika z tego, że dobry stek musi być sezonowany. To właśnie przez ten proces zaczyna intensywnie pachnieć.
- Firmy, które kiedyś zaczęły wprowadzać mięso wołowe dojrzewające, miały problem. Konsument, który otwierał sobie takiego steka, myślał, że to mięso jest już zepsute - tłumaczy ekspert.